用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼? ...
go

請問大家非粵語母語的小朋友面試私校錄取可能性大麼? [複製鏈接]

树花妈 發表於 16-9-8 13:58
回覆 99dogdog 的帖子

謝謝回復,我也在考慮國際學校,只是擔心中文水平會不及本地小學。 ...

我都認同如負擔到, 最好去考國際學校.

相信樓主都想保留流利普通話為母語, 加流利英語保持國際視野...

國際學校的雙語環境, 比本地直私一定好太多...

Yanamami 發表於 16-9-8 16:30
能夠handle两文三語豈不更妙?

粵語是一地方言.

如母語是普通話, 加上流利英語, 將來一定通達四海.

相信樓主亦是放眼國際之人士

如孩子習染港腔普通話更不炒, 更甚還要學繁體字

HK-MAN 發表於 16-9-8 17:02
放心啦,你家有普教中,中文必定好過本地既粵教既.否則教育局又駛乜推普教中呢!!
...

老兄, 教局推行普教中是為提昇中文水平嗎?!

HK-MAN 發表於 16-9-8 17:07
係呀,又話我手寫我口,啲中文先會好喎...

謝謝! 近年來香港既政策真係睇唔透, 都係你醒D!
‹ 上一主題|下一主題