用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL 1st interview
go

TSL 1st interview [複製鏈接]

引用:請問TSL+1st+interview+的先後次序是根據以

原帖由 LittleButter 於 16-08-12 發表
請問TSL 1st interview 的先後次序是根據以下哪樣安排:
1. 網上申請編號(號碼越細,越早面試)
咁快又一年。。。

個人認為係跟出生月份。。。

tsl面試,係3間我認為最堅之1,         加油!

ekhc 發表於 16-8-12 08:56
可否share 一下如何"堅"?  Thx

夠全面.

bbrabbit2011 發表於 16-8-12 09:25
請問仲有兩間「堅」係邊兩間?

lingan 發表於 16-8-12 12:29
應該過8千啦,去年都好似有79xx.

去年似係6984. 唔夠7000!

cattz288    發表於 16-8-12 21:58

引用:個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校

原帖由 lvmh88 於 16-08-14 發表
個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校長係訪問到話唔考學術,但題目好明顯係考的。

...
譬如:咩問題你覺得好學術?

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-14+發表個人

原帖由 dttmtong 於 16-08-14 發表
咁小小學術都唔考,咁七仟人用乜野方法揀人?

想睇地址定爸爸職業,定係全職媽媽即 foul?
其實睇你點睇,有d生活常識, 唔少人覺得係學術。。。

lvmh88 發表於 16-8-15 11:16
重組句子已經係其一例子。要講subject verb ... 已有既定要求。鬼老溝通都未必跟足,好多時西人係講表達到 ...

英文唔可能考重組句子卦...

lvmh88 發表於 16-8-15 11:17
考學術冇問題,我嘛係帶出校長係訪問到話唔考但其實唔係囉

我意思係... 可能人地真係唔認為有考學術...

因為有D 問題靠失憶証人講返出來.. 家長先入為主, 可能會認為係學術架...

譬如: 一杯牛奶, 一杯香蕉?  每個小朋友派3粒, 咁係結果派左幾粒糖? 係加, 定連加定乘數?

大人有哂目錄, 將D 野分哂DEPT, 但其實亦可以算係好生活既野...

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-08-15+發表你剛開

原帖由 lvmh88 於 16-08-15 發表
所以做家長要做多啲資料搜集,唔可以偷懶。請問仲有邊幾間口不對心?其實睇大勢好似愈來愈重抗逆處理和德育 ...
有唔少人話卡通校長果間。

我仍然唔認為面試扮唔學術,係大家認為咩野先係學術,咩野係生活知識有差異。你quote既條link入面,有幾多係真實? 我理解無論雜誌定論壇,都有言論講到好深好難,目的係大家以為唔上course唔上面試班唔得。

卡通校長呢間,係佢令媽媽們有假像以為入到去好happy...

teambuilder 發表於 16-8-16 08:32
回覆 retriever 的帖子

唔理係咪好happy啦,番學時間又正,學費又平,學校又受歡迎,仲有間唔錯既中學連接 ...
同意真。happy 唔多。
不過有假像,媽媽誤會就唔好啦。

lvmh88 發表於 16-8-16 09:12
我都同意係校方同家長對「學術」的理不一,但約果話全部嘢都可以睇書同日常生活知識可以涵蓋的話,咁我就有 ...

而家有個氣氛, 覺得考小要問D好艱深既野, 媒體/訓練中心推波助瀾...

事實係而家細路仔, 興趣班上得多, 但生活經驗少. 唔少開口講野, 一句半句唔係咁清楚, 旁邊呀媽已經插咀.

有版友叫我唔好講舊時, 不過我地細個果時, 真係會幫手看舖, 幫呀媽去買野, 呢D 獨立跟其他大人既互動, 而家D 細路無咩機會...

譬如: 我好鍾意同細路食完野, 問佢食左幾多錢..., 答: 17 蚊! 咁而家俾老板20蚊, 應該攞返幾多錢呀...

而家D 媽媽們聽到呢D, 好多會話好學術, 勁深呀!!! 考借位呀!!

實情係。。。 在生活上要計找錢 ,你唔會諗咩野借位, 直式, 橫式.... 係好在地既野泥架.

簡言之, 你俾多D機會小朋友 獨立負責, 做野, 講野, 幫下你手, 睇多D 書, 仲要睇雜D... 一定有好處.

真係唔好上咁多咩咩班...

lvmh88 發表於 16-8-16 09:16
同意。
但以我睇資料所得,現在考時都係睇完所謂學術level (當然間間要求不一), 達標先再睇其他。

...

認知 (我唔叫學術!) 一定要... 大部份第一關睇呢D, 學校都唔想收個有特別需要, 而將來攪著佢地架...

第一關實情唔係單睇程度, 係睇態度重要D... 一D SOFT SKILL....

第二/三關一般睇夾唔夾, 無論孩子定家長...
‹ 上一主題|下一主題