用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問16網的朋友派成怎樣呀?
go

請問16網的朋友派成怎樣呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我有幾個朋友就派得幾好,頭3志願。
- 基灣(old)
- 慈幼
- 崇真

[ 本文章最後由 Xanthe 於 08-6-11 11:20 編輯 ]

醒目開學勳章

通常咁填會派得差!今年2間基灣大抽獎的位已經唔多,而且頭4間都是熱門學校!

原文章由 ufo175 於 08-6-11 10:25 發表
1 st choice- (愛) 基灣
2nd ..        -(old)基灣
3rd.......     - 丘佐榮
4th..          - 柴聖米
5th...         - 愛秩序灣

醒目開學勳章

tingtingb,

有朋友係筲官小讀緊p.2都讀得好開心。但有個朋友就話程度淺,個大仔上到筲官中(F.1)好辛苦,所以細仔(p.1)要轉係基灣讀!

原文章由 tingtingb 於 08-6-11 11:09 發表
我都派得唔好呀!第5位筲箕灣官立小學 我地特登帶個女去學校外面行過,感覺到佢有d失落,依家我都叩緊門呀!總之就煩啦!

我都知佢既聯繫中學有筲箕灣官立中學、金文泰中學...等等。但都係要個小朋友叻,好top果班小朋 ...

醒目開學勳章

曲曲:

上年開始新基灣的派位己經不同。因為升中派位己经不能用從前的學能測驗的結果來分banding,現改了用中一入學前香港學科測驗來分banding。再者你可以看新基灣的網頁你會看到她主要說around 90%以上是1st choice並不是派英中高。這點亦是要注意的地方。以上純屬參考。

原文章由 曲曲 於 08-6-12 11:46 發表

我都係9月揀學校
如果新/舊基灣二選一
派位應該係新基灣好d

醒目開學勳章

Himmama3,

最好睇小朋友的讀書habbit and 性恪。如果小朋友比較活潑好動就選擇冇咁大壓力的學校讀。選學校前到心儀學校睇返學和放學,睇下小朋友的行為和同接放學的家長傾下了解多些。睇下校外評核報告.......

原文章由 HIMMAMA3 於 08-6-12 23:23 發表
Xanthe請問16網边間好?

曲曲,你又點揀呢?

醒目開學勳章

曲曲:

小學階段最重要高小(p.4-P.6),因為d課程深好多。

原文章由 曲曲 於 08-6-17 11:31 發表
選小學真係好慘 驚選錯 
我仲有個細囡跟尾
怕辛苦怕壓力
但升上小四後又怕學校程度淺唔夠人爭中學

醒目開學勳章

sandylaw,

舊基灣都有家長話多功課同大壓力嫁!我覺得讀邊間學校都要睇小朋友+家長的合作!

原文章由 sandylaw 於 08-6-17 13:14 發表

咁柴米同新基灣一定唔係你杯茶http://a6677.myweb.hinet.net/msn/popo/popo%20(74).gif

醒目開學勳章

因為愛官與皇仁、筲官聯系!但上到這些中學就難追上程度!

原文章由 sukiwong95 於 08-6-21 21:47 發表

呢度係"愛官"嘅學校網址,
入到去再click"學校簡介"→ 報告/計劃
內有過往3年嘅升中資料可參考,
並不是你所講只有全級頭幾名才派得好,
但我要強調一點,
佢哋有2班精英班,
通常只有精英班才派得比較好。

http://www. ...
‹ 上一主題|下一主題