用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽舉中指
go

校際朗誦比賽舉中指 [複製鏈接]

好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔當堂俾佢嚇一跳兼讀錯!上半場完後我去投訴!個工作人員反問我乜嘢喺舉中指!真唔抵!

王家爸爸  擾敵  發表於 14-12-4 17:27
KoWY72  咁小事都投訢  發表於 14-12-4 16:07
   1    0    0    0

回覆:kirstyau 的帖子

小三!我仔學校嘅學生比較乖!無乜見過呢方面嘅世面所以嚇一嚇!我都教個仔咩人都有控制唔到!下次望遠唔好望d男仔!

可能我真喺見識小!有人回覆我"咁都投訴"&"wahaha!" 令我大開眼界!

回覆:MrBeast 的帖子

喺囉!個職員回覆我已經叫佢過哋唔好咁嘈!即喺好似佢已經好盡力咁!往年嘅職員都好似懲教署職員咁金晴火眼全程望實所有小朋友和家長!今年去咗兩場嘅職員都無乜理!小朋友表演中出出入入去廁所,又有家長講電話!我仲以為校際喺香港質素最高嘅朗誦比賽!另一方面,兩場評判都好專業好公道!令我對呢個比賽仲有一絲希望下年再玩!但我開場時一定會提醒個職員同d細路講唔好影響其他參賽者,我仲會坐前d望實班細路有咩唔妥即刻投訴唔會等到最後!

回覆:lamyeelok 的帖子

參賽者與家長、老師分開坐,所以家長、老師、職員未必睇到!評判又坐旁邊!所以表演者一定要望觀眾(所有參賽者)

引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+14-12-04+發表

原帖由 天瑜 於 14-12-06 發表
首先,上台表演通常預計打個八折,心理質素是非常重要的。至於別人在比賽中作出騷擾,對有經驗的參賽者來說 ...
講就容易!嗰d無準備連首詩未背熟又或者只喺上去背書嘅當然可以平常心!但當你準備充足而衰喺呢d咁曳嘅人手上,真喺滾滾哋!小朋友等得耐傾吓計、去吓廁所、跌水樽…………次次都有亦預咗!兜口兜面俾中指好難影響唔到!我好後悔無捉住個男仔&佢爸爸去問個究竟!最後佢哋無返嚟攞分紙!其實都好慶幸自己忍得住,幾年前仲好好火已經剷咗人!但諗深一層費事教精佢點做人!將來競爭又少一位!

Jane1983  同意  發表於 14-12-6 19:15

引用:Quote:原帖由+tinyan1977+於+14-12-06+發表

原帖由 天瑜 於 14-12-07 發表
一、甚麽叫朗誦

朗是明亮、清澈的意思;誦是合乎節奏的誦讀方法
由K1比賽到小三!我當然知只喺滾瓜爛熟喺不足以食糊!我仔身邊從來都不缺高手同學與老師!我意思喺背到咁熟比賽咁多次都會錯喺前面嘅舉中指嘅小朋友好影響到!

回覆:Leung2010 的帖子

我都喺上嚟呻吓啫!

總之

上品之人,不教而善!
中品之人,教後而善!
下品之人,教亦不善!

留番啖氣教自己仔女!

引用:今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又

原帖由 sissysze 於 14-12-09 發表
今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又關幾次,*大家個頭都好自然望過去,阿女就即窒咗一窒,火都嚟, ...
那些員工真的辦事不力!無理由吓吓要觀眾(家長&老師)教你哋做嘢!其實佢哋一場兩個員工喺唔夠嘅!一個傍住評判!一個守住門口(起碼表演中禁止開、關門)、一個維持現場秩序尤其要看住啲參賽者就差不多!

‹ 上一主題|下一主題