用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績表每科每part成績排名
樓主: joetsang
go

成績表每科每part成績排名 [複製鏈接]

引用:學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總

原帖由 joetsang 於 15-07-03 發表
學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因 ...
邊間學校咁變態
我覺得會好影響小朋友喎,叻又好差又好都唔駛科科咁排啦,惡性競爭,叻嘅就自滿/差嘅就自卑,為乜?
我知中學反而會每科排名次,但通常排數十個,之後嘅都唔會排,避免打擊學生自信。樓主間學校做法我覺得好差囉

引用:Quote:joetsang+發表於+15-7-4+10:51+咁就

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
呢個一定要知, 要confirm個同分排名係點計, 如果真係同分是旦排, 一定要同課程主任反映, 因為實在無理由。
...
分得太細太死,對小朋友弊多於利,仲要印落成績表,我就唔會感謝囉…
就算係呈分,都唔應該迫得孩子太緊,只要小朋友已盡全力,家長就應該鼓勵同支持,無須過份緊張再為孩子施壓。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-6+12:42+分

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
你小朋友咁叻緊係無乜所謂啦, 合埋眼是旦填一間都得啦, 因為好大機會自行已經入咗了。好似我哋呢D邊緣人,  ...
唔好咁講,我要返工都冇乜時間教佢地。你小朋友仲叻,又有個叻叻媽媽教,我都要學下你
我只係覺得排名其實都幾打擊孩子自信,尤其成績冇咁理想嘅,好容易自卑。我仔學校成績表完全冇名次,最多家長日口頭講大約排名比家長知,我都覺得唔好印落成表可能好d

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-07-06+發表喺小

原帖由 joetsang 於 15-07-06 發表
新款成績表第一次見,應該全校都係咁
小五,小六成績表咁show法真係多得佢唔少,如果排名後叩門時比人睇倒已失印象分,突然改成績表,家長應該向學校反映下。

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+15-07-07+發表預祝

原帖由 joetsang 於 15-07-07 發表
多謝晒!仔仔好彩入到第一志願
恭喜晒

‹ 上一主題|下一主題