用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
go

高中選啱科真係好重要   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-9-12 12:41
我女昨日同我講佢真係好喜歡數學 :sweating:
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem ...

我都認同選修心儀科目好重要,冇興趣根本唔會提得起勁,當然能力都非常重要。如果你囡囡能力強可以學快啲學多啲,對佢哋其實都有幫助。

我仔同你女兒選修科一樣都係讀8科,不過我仔去年已接觸過較深嘅 phy同 M2,所以而家學校嘅課程佢已經識,對他來説沒太大難度,早前佢仲同我商量想參加中學/大學雙修課程,我叫佢考慮清楚先,始終讀緊8科時間管理上要好好先得,如果覺得有能力 handle 倒我都會支持佢。

YmOra 發表於 21-2-17 09:55
先謝謝你的意見,我十分認同你的睇法,只是孩子十分有性格,對通識沒興趣就自己想出辦法話攞最基本要求就 ...

通識又真係唔驶花太多時間喎,你囝囝用啲時間去温 Phy 係明智嘅選擇。

我仔都從不浪費時間响知識,佢話通識驶乜温㗎,吹就得,我仔通識又真係吹得到高分喎

YmOra 發表於 21-2-17 10:49
佢D同學仔有的好"吹"得,"通識"好高分㗎!但佢和一些不愛通識的同學仔就覺得難吹了,我有DD觀察到,懂 ...

通識又真係要靠吹同靠文筆,如果用中文考 中文 ok 就問題不大,相反好似我大仔一向中文超差,用中文寫嘢佢一向唔叻,所以當年通識都有去名師補習,補咗2年好彩最後 DSE 都有4。
‹ 上一主題|下一主題