用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次測驗
go

中一第一次測驗   [複製鏈接]

我都係全放手,啲仔一向自動波,小三已經自己黎,係呈分先幫吓佢。
眼見小學已培養自律嘅同學通常升中後都唔駛點理,相反小學父母跟到贴嘅學生,升中一放即跌,甚至失控。

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:26

Yanamami 發表於 17-10-29 16:31
你以為女唔上網咩?-样煲片同乜chat物chat, 不过交到成績表俾我,塞住我把口啫~~间学校又無乜功課,上網时 ...
我仔都係經常上網,不過佢能夠自己分配好時間,亦冇欠交功課,就算温書我都見佢會聽住音樂,測/考出來成績亦好,所以我都好少管佢。

爸爸豬 發表於 17-10-30 13:05
題外話,通識應該要點溫?

通識科並非只温書,會考孩子對時事理解力/思考及意見,建議你平日多與孩子討論時事/新聞,了解佢嘅想法,引導思考,對應付通識教育都有幫助。我兒高小起平日已會與他們討論時事/新聞,分享想法同意見,培養佢思考。

Ktfk    發表於 17-11-26 18:00

欣媽媽 發表於 17-11-1 13:39
想問你指一般50~60分係咩科。我女中文唔合格……好似差3,4分 ,佢仲冇乜野甘話 “老師話唔緊要” ……不 ...
中學不同小學,初中好多學校50分已合格,高中甚至40分合格,家長不能再以小學把尺去量度。中學中文通常不會太高分,5—6拾分可能已算不錯。
我仔中一時中文考試都係6x分,但原來已是全级頭幾名。所以唔好只睇分數,要睇全级整體成績才能作準。

小時了了    發表於 17-11-5 07:34
claudiayumt    發表於 17-11-3 12:23
leafun    發表於 17-11-2 08:45
‹ 上一主題|下一主題