用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有私小back up很重要嗎?
go

有私小back up很重要嗎? [複製鏈接]

考完龍校非龍校,靜下來想,其實各有長短。
如在自行沒有很大把握又希望小朋友升小的路不太崎嶇,有需要入一家有機會升讀關聯小學的半龍幼稚園嗎?
常聽說升小一的競爭會比K1競爭激烈很多,很想知道實況如何,可有過來人分享一下?

9    0    0    0

引用:如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back+up會令

原帖由 千語mami 於 16-03-28 發表
如果你小朋友係兔年龍年,我覺得back up會令你小一無咁大壓力, 但如果係蛇B後, 我覺得或者留在一D競爭力較強 ...
小朋友讀緊普通幼稚園,想佢重讀K1避龍b競爭,但考到的半龍幼僅5成機會升上聯繫小學,另一家心儀的又很遠,諗緊係咪應該留原校不為升小多少少保障而妥協......

引用:先決條件:你樂意俾孩子响該小學就讀嘛?如

原帖由 小曳人 於 16-03-23 發表
先決條件:你樂意俾孩子响該小學就讀嘛?

如果唔想,就唔好搞喇!
並非不喜歡,擔心考不上聯繋小一,半天吊

回覆:小曳人 的帖子

因為半龍幼稚園的語文環境好像不特別好,又不是非入該小學不可,只是考過兩年K1,由細b考到大b,眼見小朋友相隔一年長大了很多,也大抵應付到面試時嘅任務,還是冇乜著落,所以好擔心小一再來一次,依舊如是就弊。

回覆:tingkit 的帖子

下午班...
幾重考慮,交通、作息、朋友仔、教學模式都要重新適應,諗唔掂,整體不比現時好,就是多了上小學嘅機會...但機會又唔係咁穩陣,好煩惱

都唔係,有些龍校是百分百上小的

前幾天收到電話另一間收pm,我都諗緊呀

引用:Quote:原帖由+itabashi+於+16-04-03+發表因

原帖由 south_north 於 16-08-09 發表
我都同你一樣,真係博一次,小學生涯六年,又要諗下抽獎運氣,又要諗下如果抽唔到好學校要扣門,就算抽到一 ...
咁你點揀呀

回覆:south_north 的帖子

可是直資收了,就要放棄抽獎

回覆:south_north 的帖子

即係只要考到喜歡的直資小學,就放棄大抽獎?我只聽説通常直資會在大抽獎前通知是否取錄,註冊了就不能抽

‹ 上一主題|下一主題