用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 施德福(Stafford) - 请给些意见 ...
go

施德福(Stafford) - 请给些意见 [複製鏈接]

Re: 施德福(Stafford) - 请给些意见

請問今日有否家長同小朋友in過stafford ?

mariobie 寫道:
My son did not talk anything yet, just say "bye".
He interviewed 4 schools, but he always perform too bad, the teacher called him and he did not response. So I want to apppy more schools for him.

I heard Stafford is a good school. So can I apply now?? any website????

I like there are small class size. The teacher can take care the children easily.

www.stafford.edu.hk   

猴子爸 寫道:
Today we received the acceptence letter and my son has been assigned to their am class.  It's indeed not a bad idea to ask Ms. Chan to arrange a campus tour next week as we need to pay the deposit as required anyway.

Thanks for the comments from everyone!

猴子爸 :

我仔仔也被取錄了, 亦是上午班 !
而上次interview時, 校長稱稍後stafford的聖誕party會邀請埋來年的新生一起去,
你和你的仔仔會去嗎?

fannyycm 寫道:
我仔仔都取錄了,不過佢係全日班k2,你地要交幾多留位費呀?
我要交千幾,唔知點解咁貴?其他學校只係收660

我仔仔讀K1 AM要交 $660

fannyycm 寫道:
我仔仔都取錄了,不過佢係全日班k2,你地要交幾多留位費呀?
我要交千幾,唔知點解咁貴?其他學校只係收660

請問為何你要從ST. CAT轉過STAFFORD呢 ?

fannyycm :

其實我都唔能夠俾實質意見...
首先, 你小朋友已有K1經驗, 而我小朋友則剛剛上K1.

不過, 上述兩間幼稚園, 本人亦曾帶小朋友in過 :

stafford :
1) 收生數目比較少, 可以集中係小朋友身上比較多,
    而s的教標非常著重於英文 (感覺有 80%)
   則視乎你想小朋友的出路.
st cat :
   相反, 收生比較多, 但它的出路, 好似 (大脾打石膏)
   "比硬"咁

但只要有實力的話, 本人亦相信可以有很好的出路 !
你同意嗎?

hello....

anitabbangel
猴子爸
fannyycm

相信你們亦十分重視小朋友的成長學習過程 ? 隨了父母提供了優質的學習環境外, 還要看看小朋友自己的吸收, 成長等, 但本人隨了考慮以上因素, 在幼稚園這階段, 最重要學習的是尊重別人, 愛護他人, 如何與其他人相處, 不自私, 否則日後長大成人後變了壞人咁點算???
但不用過份著重 "名"氣, 要試想想 : 每一條隊總會有龍頭龍尾, 係咪? 最緊要的是,
1) 學習環境理想
2) 本身家長亦親身視察過, 是否適合小朋友及家長
    (若果家長自己都覺得唔舒服, 就更加會令小朋友變得
       學校無歸屬感, 小朋友學習又怎會開心?)
3) 就算小朋友讀了名幼, 排龍尾, 上小名小, 追唔到課程,
     咪又遲早會被淘汰?
4) 所以本身的實力 +
5) 開開心心的培養上學態度 +
6) 父母的培育, 是最緊要的

(純屬本人意見)

Re: 施德福(Stafford) - 请给些意

sasawoo 寫道:
Hi All
    我認為SF真係唔錯,我囝囝04年畢業於SF,中、英Teacher有愛心,陳主任也很關心小朋友。當年考私校小一,成績也不錯,記得考去男小拔、聖方濟各、陳守仁、德望、九龍塘小學都有。

請問你小朋友考到那幾間?
最終選了那間?

猴子爸 :

三十個那麼少 ??
...不過, 到 16 dec便知

你和小猴子到嗎 ?
希望到時會見到你們啦!

mariobie :

因為學校通知, 16 dec有個x'mas party !
你收到通知未呀 ?

mariobie :

當然啦...
因為面試當日校長講, 如果小朋友被取錄的話,
年底的x'mas派對會邀請明年的k1小朋友,
請問你收到取錄信未呀?

cheungmp :

請問你仔仔現讀那小學 ?
曾報考那間 ?

cheungmp
elysemama
anitabbangel ....

請問你們是否都會出席於16 dec的party呀?

elysemama..

我都會去in創價, 26 nov, 你呢?是否同一日 ?
我亦都in咗金巴倫...同埋st cat..
都未完全想清楚...

總之see u at 16 dec 啦   

其實busyparent的內容非常真實, 因為其中所提及的資料, 其中有個朋友的仔仔剛剛畢業

相信他只不過是給我們一支強心針

elysemama 寫道:
Hi, kakaloklok,

The same, we in 26/Nov, 10:30am.

See you 16/Dec or earlier 26/Nov at Soka.  

我地in 1100 hrs !

cheungmp 寫道:
busyparent,
你好奇怪, 點解你要用新 account ? 又唔肯講你係邊個 身份有d可疑

又係喎...

busyparent

請不要   
你的小朋友也是stafford成員嗎?
唉...今天看到報紙有關於它的負面新聞, 真的有點不開心,
希望是不會影響它的發展...

[quote]
elysemama 寫道:

創價的口碑十分好, 尤其徳行方面, 學校透明度高, 你可以參考下創價的網頁及入面既視學報告Click here, 而且學費相宜, 但競爭非常激烈, 據聞去年1,200人爭180個位.

我認為施徳福有既優點創價都具備, 不過施徳福既高英文程度創價就未必有.  不過其實我知道的都係好表面既印象, 希望其它人都講下你地既意見   

本人十分相信soka的英文程度不及stafford,
今天仔仔in既時候, miss用中文同仔仔講嘢,
但因仔仔只懂英文講嘢, 所以麻煩miss用英文,
但miss好決絕地, 不願意地講英文,唔知係唔係有其他原因!

猴子爸...

你是對的...
老師講到明, 係學習生活中主要以中文授課..
所以soka口碑再好, 都不是本人的心儀學校!
雖然學費, 好平 ==$1600==.
其實真係好抵, 學園地方又新,,,,但都唔好意思

‹ 上一主題|下一主題