用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道小學
樓主: kkh2014
go

培道小學   [複製鏈接]

今早同老公去了九龍城吃早餐,順便看看下培道中學個學校環境,他超喜歡!我就說喜歡都無用!因你個仔是男仔然後他說...咁呀囡一定要跟阿哥讀培小啦
其實我小朋友4年前小一時,都抽到一間2缐天主教津校。而我個細囡現在讀緊K2....我亦留意緊現在考小一的情況,又時自己靜靜係度想,我4年前是否做錯決定?因我大仔讀津校,跟隨我細囡就不用擔心抽小一問題,所以我就同老公講下呢個問題......我是否以前決定錯了?我老公就說:妳沒有做錯決定!我們小朋友不是讀得很開心嗎?我們亦很滿意!如之後到小朋友升中,亦有2個zone選擇。可能我和我先生心儀九龍城學校...而事實九龍城英中比例是比較多位的。

回覆 little_yolky 的帖子

我知31號有offer呀!因我朋友個仔都有去考培小,我朋友好緊張考唔考到!朋友說佢自己都無信心抽到好津校,佢都住在41校網。我想下年度小一都會收5班,因阿仔都有說今年小一有5班,而且我收到風一班有成28,29人,收到爆了。

今年p.4常識好深呀....有10題係without 書本,其中5題是multiple choice.英文亦深了好多.....淨英默一班有9個不合格

little_yolky    發表於 14-10-20 16:45

妳细囡應該無問題既,話曬大女讀緊。小三tsa是結業前考的,老師亦是考tsa前,勁比前5,6年既tsa卷比佢地做和同佢地改卷,tsa是考2日的。

一路都沒有精英班的,好似5,6有分中文和英文班。其實一路我都覺得培小中文科特別深,我大仔默極中文都不高分,可能unseen深。
而佢中文作文,我一諗就頭痛!老師好嚴格....個(且)字果橫寫長d都扣分,手緊到不得了!
回到家不練木筒笛,都比老師寫手冊,妳知有d直資中學會睇埋p.4手冊架,我已叫我個仔要醒醒定定。
至於英文,是我仔強項!但都失手,剛剛果次得73分。
妳要小心p.3 listening ,深到嘔.....小心看圖reading d past tense.
Overall 小四嚴格好多了!但我覺得是應該的!我亦係時候要谷他...因要準備考中學了。

回覆 zanezane 的帖子

培道不會硬谷你的小朋友,但你的小朋友程度不夠其他小朋友高,就會考第尾果幾名,成績亦反映到你小朋友水平。....以我阿仔讀lee3年裡面,我發覺到考得較後的小朋友,不是全部科目都咁差或低分,而被某科目拉低名次,所以一失手一科就可以退後幾名,之前既努力就前功盡費!
但要小朋友做到每科平均都高分亦不易。大家努力吧!

是呀!除非妳想囡囡好愉快地學習,妳就可以hea讀培道。但相反妳是有要求既媽媽,希望囡囡考到九龍城英中,就要開始谷下囡囡做多些tsa練習。
另外培中雖然收不少培小的女學生(今年收8個),但培中近幾年收生標準亦不底,
我朋友個囡囡上年叩門入培中,她是荃灣區band1c生。

可能妳囡囡p.2這級比較多人,現在我仔仔p.4全級有86人,我不是不相信陳校長,但如校長所講全級80內都入到培中,我本人覺得不太可能吧!

咁計法ok喎!如女仔讀培小真的著數d!

都好喎!我先生Ok的,小朋友d野佢由我決定。

little_yolky  上培中校網download form登記位   發表於 14-10-30 09:53

回覆 ptm 的帖子

Thanks!

希望妳細女順順利利!

Me too, 我都放心很多!
‹ 上一主題|下一主題