用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 語境問題
go

語境問題 [複製鏈接]

...

10    0    0    0

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-15+07:55+編輯

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!
Thanks 小曳人
私校應該NET多過一位,用英文都多嘅,但係同學間是否能全英就唔知,多外籍同學嘅學校才可以真正有全英語境。

如果揀津校,一星期一堂NET夠嗎?得一個鐘左右喎。

小曳人  一定唔夠!  發表於 16-7-15 09:38

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 ferrymama 於 16-07-15 發表
同你有同一諗法
咁你決定未?

引用:如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好

原帖由 aptcan 於 16-07-15 發表
如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好過﹗
又唔係要國際學校,只係希望能keep住而家英幼level,上英小英中,條路易行一d囉。

引用:我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非

原帖由 longlokma 於 16-07-15 發表
我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非係陳守仁或其他有外籍學生的學校,學校語境係睇同輩而不是睇老師 ...

..

引用:其實全校兩個NET,都係唔夠!

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表
其實全校兩個NET,都係唔夠!
係呀,真係唔夠呢。

retriever 發表於 16-7-15 12:33
你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

就係諗緊中小的話,就會英文退步左,因為幼稚園日日有NET3個鐘,到中小變成全校得一個或2個,一星期得一堂(都唔知有冇)嘅NET teacher。咁係唔係揀私校英小,日日起碼多d聽講,keep返幼稚園時嘅程度一路上,好過斷左。
"K3後就輪上本地英小都英文香港化" <-- 請問係咩意思呢?

tkinwong 發表於 16-7-15 13:23
我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得 ...
如果DSE中文得Level 2,我睇過對照表,即係等於我地HKCEE 嘅F。咁你話係唔係讀大學有問題吖?

所以我一直都要求有平衡嘅中英文。
所讀嘅幼稚園中英並重。在家同佢講廣東話,伴讀也是中英都有。
中文死,在香港一定讀唔到U。
而家係可惜緊由細努力嘅英文,上左中小會退步。.... 未有咁快到DSE喎。

sunnygirl 發表於 16-7-15 15:09
雖然有排都未DSE,但你要知道中、英文都係要浸,我見好多家長都側重英文,搞到小朋友對中文完全無興趣,小 ...
同意呀,一定要平衡。但好少學校可以做到平衡囉。而津校嘅英文又真係差(唔計神津)。

niclicma 發表於 16-7-15 17:44
回覆 niclicma 的帖子

其實你心中已經有答案喇
英文計,應該私小無咁煩。津校只會補補補。
地區一線津校,其他科OK,平衡發展。所以想再了解下外補英文究竟要點先可以好少少。但睇黎一定要放棄英文。

引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-17 發表
如果打算去將來外國讀U就英小啦!我同妳情況一樣,都想英小但唔會太高寄望,因為有些讀緊英小朋友講返都係 ...
Thanks~
我都傾向英小。幼稚園真係做到響學校朋輩間以英文溝通。而家畢業了,同學間farewell 出去玩,阿女才告訴我,佢無同同學用廣東話溝通,大家一齊講廣東話係從未試過。到小學反而會用廣東話多。。。

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...
係想有多d 英文語境,唔係要求口音呀。語境,即係語言環境,想多用英文溝通而不是追求要有Native 口音。
‹ 上一主題|下一主題