用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09/10 羅福道 K1 A.M. 既媽咪/爹地 得閒入黎傾下 ...
樓主: JOANYEUNG
go

09/10 羅福道 K1 A.M. 既媽咪/爹地 得閒入黎傾下 [複製鏈接]

Hi Kunbe,

red happy face sticker?  my daughter also got it, but not only red, she has another color stickers, too.

icbb1230

原帖由 kunbe 於 09-10-6 11:25 發表
我o個日見到阿仔本手冊有個紅色"Happy face"貼紙, 所以我估佢應該係NC班紅組.

Hi katiema,

阿女做得ok啦, 點得唔好我都擦走佢架。

阿女都係話要帶正方形嘅野, 今日佢攞左舊積木返學。

icbb1230

原帖由 katiema 於 09-10-6 21:29 發表
我囡囡亂咁點, 又唔俾我擦, 激死!
阿囡話明天要帶正方形嘅野返學, 唔知你哋嘅小朋友有冇講呢?

Hi all,

有時都覺得D班名呀,組名呀,都幾混淆。D班名唔統一, 例如我地NC班, 但係有D就係N purple (仲要分group幾), 組名就用顏色分, 我諗係唔係跟佢地胸前掛住個個花花牌呢? 我阿女係紅色花花牌。另外, 係班入面再分檯顏色, 阿女係yellow table。所以有時我都會唔清楚架......

icbb1230

原帖由 katiema 於 09-10-7 22:55 發表
icbb1230 & kunbe

我諗紅色sticker未必代表係紅組, 阿囡話現在班裡只有紅組和黃組, 不如你試下問Miss Chan啦, 唔使估估下嘛!

今日做嗰份點點功課, 阿囡話要填顏色, 但係[給家長的話]都冇講話要油, 不過佢堅持要,  ...

Hi all,

剛剛check阿女書包, 發現學校無收到本"點點"功課薄嘅?

你地呢?

icbb1230

Hi annachik,

Are we the same class - NC class?

Also, for the orange behaivor record, I thought we hand out on Friday, but just read the note again, it should be put in transparent bag everyday.....sigh.....what do the teachers will think of me & my daughter?

icbb1230

原帖由 annachik 於 09-10-8 18:21 發表
收咗 wor ... 漏收你囡囡本 ??

Hi all,

寫左便條俾老師, 但今日仍然無收到本"點點"功課薄喎!? 但係就有放入手冊及weekebd親子功課wor, 點解呀?

icbb1230

原帖由 icbb1230 於 09-10-8 18:50 發表

Are we the same class - NC class?

Also, for the orange behaivor record, I thought we hand out on Friday, but just read the note again, it should be put in transparent bag everyday..... ...

Hi all,

係呀, 以下是我同阿女係今個我星期二嘅對話:

我問: 今個星期要帶 d mud 番學校呀?
佢開頭話: 四方形!
我話: 上星期咪帶左囉!
然後佢話: 帶圓形!
我又答: 你已經帶過啦!
然後佢話: 要帶玩具!
我就"凶"佢: 玩具!? 你聽日要正經d, 留心d,聽下Ms Chan要你帶d mud 野番學, 成日掛住玩玩具.......

因為每日問佢係學校做左d mud, 都同我講係"玩", 問佢玩mud野, 佢就答我玩玩具, 然後就偷笑, 根本就係整蠱我。

星期三早上再問佢, 佢都堅持話要帶玩具, 阿女隨手攞起一個Hello Kitty laptop 玩具, 咁我咪由佢攞囉, 拿拿聲貼上有佢個名嘅貼紙囉, 諗住由佢撞下板。點知晚上番到屋企, 菲傭姐姐話佢無帶番個玩具番黎, 我就諗住今朝打俾學校架啦, 好彩黎BK睇左先啫!

所以BK同呢個topic真係好幫到手架, 大家努力係呢度分享下啦!

icbb1230

On last Saturday, I put the "dot dot" homework into the weekend homework, finally the school pick them up on Monday.

icbb1230

原帖由 annachik 於 09-10-15 09:16 發表
Hello ~~  各位 mami, good morning !
呢幾日好鬼忙, 幫細佬攪雙滿月, 今年 d 酒樓都幾 full booking   

Katiema, Dchanson,
今個星期帶玩具 ??? 我日日問 Bryant 都話無 wor    aiya , too lat ...

CCKG, 我都諗緊去唔去陪跑.....

icbb1230

原帖由 annachik 於 09-10-17 18:55 發表
YES ~~  無咗呢個 topic, 我一定 miss 咗好多好多野 gar  !!  btw, icbb1230,  好囉, Miss Chan 終於都收返份 homework ...  

係 wor, 有無 mami 會 try CCKG 呀 ? 11 月 2 號 (9am) 派 form ~~

...

Hi 各位,

阿女話:「帶條裙, 記住寫名呀, 媽咪。」
我試探咁問: 「女仔帶裙啫, 咁男仔帶mud呀?」
阿女答: 「男仔帶褲!」

我見佢答得有文有路, 就信佢囉! 因我有時都唔知d細路講真話定假話, 要問多D來証實下先敢信。

補充: 阿女從來未主動講過, 只係我逢星期一問佢, 佢話唔知喎, 星期二問佢, 佢就好求其講, 問到星期三早上, 如那樣東西跟佢星期二講的一樣呢, 我就信佢嘞。所以, 佢通常都係星期三先帶Ms Chan要求的東西回校。遲左帶唔知會唔會扣"印象分"呢?

icbb1230

Hi,

生果呀, 太平餅乾呀, 茶餅呀, 手指餅呀, 蔬果salad (no dressing), 等等。 乾果都應該ok因為都係健康嘅食物, 阿女平時都有帶番學。

我本來諗住整6-7隻茶葉蛋嘅, 但後來老公話黑mun mun, 小朋友未必鍾意, 最後決定整pancake, 煎好後, 用唔同形狀嘅模cut出黎, 小朋友見到都開心d, 開胃d。

同時, 勾起老公兒時回憶: 奶奶幫老公整雞翼帶番學, 但只用膠袋裝住, 老公話無同學食, 成包帶番屋企, 你諗下佢都e+都記得, 就知個種心情對小朋友來說真係好慘, 好難受, 我聽完之後都眼濕濕。

icbb1230

Hi,

功課都是給印仔, 無試過有貼紙喎。d貼紙, 阿女話係佢d friend送俾佢, 日日都人送, 佢真係掂。

至於幾多個印仔, 我覺得就視孚用心度嘞。好似有次功課話要搵"人、耳、口、手"咁, 我初時有搵架, 係d雜誌到搵黎搵去都剩係搵到人或口, 仲鬼死咁細粒, 最後剪左阿女playgroup時嘅字咭貼囉。可能老師覺得我無用心, 所以個次功課只係有2個印仔。

icbb1230

原帖由 kunbe 於 09-10-30 23:02 發表
我想問下大家D功課有無印仔或貼紙?

阿仔D功課有時有2個印仔, 有時有3個.
唉, 都唔有乜唔同...
我聽下午班講, 老師有時會獎貼紙或送糖架.

你地有冇聽聞過? ...

今個星期帶mud野?

Hi, 各位,

問阿女, 佢話要帶"卓人真人片", 我問咩黎架, 佢答係"火黎架", 用黎燒野食。嘩, 都唔知佢講mud, 點估都估唔到。

另外, 天氣轉涼, 小心小朋友身體。但最慘就係我仲未買到冬天運動衫, 要11月10日先有貨, 今日阿女都係穿緊夏季+外套咋。

icbb1230

Hi,

星期一都唔洗番咩?

icbb1230

原帖由 katiema 於 09-11-5 21:47 發表

我囡囡話星期五要去反X城玩喎!

Hi,

無。

icbb1230

原帖由 kunbe 於 09-11-11 00:12 發表
請問老師有無派返本刷牙手冊?

我阿女今個禮拜一隻關於"警察"嘅字都up唔出呀, 今個星期咩都無帶到呀!
原帖由 annachik 於 09-11-13 10:00 發表
我個仔九唔搭八話 : " Bring a boy with a bag" ??????
聽到我一舊雲      anyway, 今日都 friday ...
亞仔幾乎無咩帶過野返去, 唔知老師會唔會扣分呢

...

Hi,

好耐無黎呢度。

剛剛跟班主任通電話了解阿女在SC的情況, 老師話佢上堂有時唔留心, 發夢咁, 專注力唔夠。每星期吩咐她帶嘅東西, 她都是比較遲先帶到的, 其他小朋友通常都在星期二帶到架啦。同埋, 上堂有時貪玩搞其他同學仔.....點算呀? 你地d小朋友有無咁嘅情況呀? 我好擔心呀!

唯一安慰的, 就是都有讚佢其實係聰明嘅, 記憶力好好, 佢肯聽的話, 做起來都是快而準的。

請問各位其實幾時SC先有parents day?  其他幼稚園都有左第一次嘅parents day啦! 仲唔止有一次, 一年有兩三次parents day, 但我睇過SC calendar好似只有一次而已。真係好想面對面跟兩位班主任傾談下, 平時又阻住d老師做野....

Hi,

多謝你呀sumsumpn。

我平日真係唔覺阿女有問題, 佢好鍾意我講故仔俾佢聽, 佢好留心, 聽到唔要瞓覺架, 佢仲可以講番俾我聽tim。另外, 玩砌圖時, 佢好專心, 唔要人幫, 而家佢自己摸下摸下都handle到100塊嘅砌圖架啦。但係比d老師一講, 我就跌晒watt, 好緊張佢專注力有問題, 上堂唔專心好難去適應傳統小學gama。可能我係一個太over-react嘅人, 我老公話我癡左線。

其實我係都唔應該憑跟老師嘅閒談太緊張, 對個女失去晒信心嘅, 我會自我調節一下, 大家努力呀!  

原帖由 sumsumpn 於 09-11-27 09:48 發表
唔好咁擔心, 如果我係你, 我就會問老師可以用什麼方法去令囡囡留心d!
我覺得有時小朋友覺得悶(即老師嘅教學唔夠生動), 又或者已經識咗老師教d嘢,咪會唔留心囉! 總之有好多原因!
你晌屋企同佢講故事時, 佢專唔專心?  ...

HI,

我阿女好似"朗誦"左lu, 因為有一日發現佢多左個用黎公仔夾, 佢話係Ms Chan獎勵佢朗誦"大家一齊吃火鍋"好喎.

我都唔知輪到佢, 都無佢練過tim.

icbb1230

原帖由 annachik 於 10-1-7 20:30 發表
各位, 新年快樂 !!

想問下大家 "朗誦" 成點呀 ??
‹ 上一主題|下一主題