用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 虛心請教 - 喇沙家長
go

虛心請教 - 喇沙家長 [複製鏈接]

我朋友係喇沙家長。抽獎喇沙得極少位,除非你諗住人棄我取,否則乙一真係好搏。如果自行,你小朋友要英文好好,唔係考試考得好,係真係reading +oral   都好掂,甘你可以用自一搏一搏。我朋友個仔就係自一入,成績唔算最top,  但英文極好,個人一望都覺得醒目仔嗰款,如果你仔仔係死讀雪嗰款,就唔好嘥咗自行嘅機會啦。

面試班無咩用,真係好睇小朋友真功夫。我估計我朋友個仔嘅成績係b1b   左右,因為佢英文超好,數學唔錯,係中文拉低咗整體表現。不過,睇你講嘅成績,喇沙又真係勉強。數學滿分都只能拉到中上,因為數學一張卷已經佔9, 睇嚟其他科都係中中地。如果無band 1 中嘅成績,自一又真係。。。。我仔學校(唔係九龍城)有一個入喇沙,佢全級頭5, 基本上呢幾年呈唔呈分都一定係全級頭10 以內。九龍城我唔熟,不過,自一搏喇沙,如果你自二又係全九龍城最top,  跟手乙一又係喇沙,呢個組合你要肯定承擔到搏輸嘅後果。如果九龍城英中位多於band 1學生,而你又肯定仔仔呈三都保持到band 1, 攞自一嚟搏下都無壞嘅,唔搏唔知運氣好嘛

自行還自行,統一還統一,係兩回事。現階段係報兩間心儀中學。常識佔6 影響相對少。幾多分唔係重點,重點係老師估計嘅banding. 如果你對老師有信心,甘佢嘅建議好重要,畢竟有心嘅學校同老師係會細心分析每年學校派位情況。至於統一,考埋呈三再上嚟研究啦。

成績緊係重要,b1c   自行揀佢就當自己買六合彩,反正自行有兩個選擇,但是否一定要最top   嗰幾個?我諗學校考慮嘅唔單只係成績表上嘅成績,係潛在能力,中英水平係必睇。

lovemusiclove 發表於 15-12-11 09:38
一定成績行先,一般津小冇頭五名都唔洗諗。
我好肯定我朋友個仔係一般津小同非頭五,但佢英文真係非常好,加好醒目,反應快,好有自信。其他美音體都無突出表現。

我朋友個仔係無囉

youma 發表於 15-12-15 22:41
你話朋友個仔D英文係非常好, 這已經是一項特別技能!

喇沙重視英文, 其英文成績在男校中敢認第二, 考外國 ...
所謂嘅非常好係同一般學生比,唔係讀莎士比亞嗰款。自行有兩個選擇,揾一個當完夢無可厚非。喇沙自行有76 個男仔位,都唔係無得搏,以你提嘅條件,部份去咗神校直資,搏喇沙要派位先知結果,某程度上有風險。當然,前提係成績有番甘上下。
‹ 上一主題|下一主題