用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園英文程度
樓主: hopeclover
go

學之園英文程度   [複製鏈接]

回覆:學之園英文程度

點解只可以學cat,dog,elephant而ostrich 就過左火?我個女2歲睇醫生指住聽筒問我what is it?我唔識答,跟著番屋企check完答番佢。但你又可以選擇同個女講「冇用,唔洗學」。點解可以學red,orange,yellow,pink而學fluorescent 就太深?其實中國人英文既問題唔係淨係口音問題,詞彙少都要注意。我認為學得冇壓力,學多d又有咩問題?!

cpc608  agree!  發表於 14-10-18 01:54
HaYi  agreed  發表於 14-7-8 10:08

有朋友教英文,話千祈唔好用中文翻譯。中文文法同英文好唔同。用中文翻譯會令小朋友中英混亂。英文文法用字變得好中文。

HaYi  我都是, 我大小2個我都冇去翻..唔翻佢成日見D字都會識是咩  發表於 14-7-9 16:25

引用:想問學之園4間分校課程設計、教材、NET師資

原帖由 babieblue 於 14-09-07 發表
想問學之園4間分校課程設計、教材、NET師資有冇明顯分別?比較少聽人講TKO 分校,此校comment 如何?

...
課程設計,教材係一樣。師資應該差唔多

英文程度,以雙語幼稚園嚟講算中上。要英文有外國囗音,倒不如去外國讀或讀國際學校唔係更有保證嗎?

揀得學之園,都係想中英兼顧。每日3小時上課,大慨一半以NET教學,學既詞語廣闊,phonics用letterland。letterland以唱歌教發音,易記有趣味。

但係學生多數來自香港人家庭,一落堂通常少講英文,或經過父母、爺爺嫲嫲、公公婆婆或工人姐姐既怪口音「洗禮」真係所餘無幾。學好英文真係要多方面配合,如果諗住學校識變魔術,無論讀邊間學校,你都會好失望。

引用:Quote:原帖由+PinguLinusLee+於+14-10-15+

原帖由 bubuG 於 14-10-16 發表
㷛開EK,見好多家長揀LH 係因為佢英普語境好,原來只要夠膽講英文就已經收貨,發音唔重要。

...
我諗只有用家先比較清楚,係夠膽講定發音準唔準

kkqueendom 發表於 14-10-16 10:05
我不是學之園家長,但容許我多事講句,pronunciation正唔正呢樣野,唔好推晒去學校身上,作為家長,自己都有責任 ...
agreed

其實都係個句啦,唔好當間幼稚園係神。比你入到國際學校有close to native 既英文程度,你又會話佢中文淺。但係如果你一路諗住讀國際學校,將來工作又唔會同中國有咩關係,咁中文淺又有咩所謂呢。

我自己做HR,我見到個大趨勢,中文識睇識寫識講好緊要。加上自己係中國人,自己既語言優勢都把握唔到,我會覺得好浪費。思前想後揀左雙語學校,知道英文不能同國際學校比,但勝在兩面都ok。

至於咩chinglish,唔好推哂個責任比學校,做父母自己要努力同配合,放學後chinglish 既語境點都強過學校net既語境。做父母既諗住比幾千蚊就可以安坐家中?你估德成僱傭咩?

cpc608  Agree!  發表於 14-10-18 02:27
‹ 上一主題|下一主題