用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 新亞書院學生會向沈祖堯發公開信
go

新亞書院學生會向沈祖堯發公開信 [複製鏈接]

回覆:新亞書院學生會向沈祖堯發公開信

錢穆先生的言論被扭曲了,是刻意?是誤解?

在港英年代讀中大,教授們,同學們正常過正常,對中國歷史及文化,有非常正確的解讀!

相比之後入讀的港大,個人感受,其中國文化明顯地中大佔優!

離畢業短短20年間,中大究竟發生了甚麼事?

當年中學年代,無咩錢同時間買課外書,記得第一本自己俾錢買,係錢穆先生寫「中國歷代政治得失」!

只記得當年出嘅中文書好,歷史書好,我讀到都覺得好有立場!台灣出嘅書,好多都有偏向國民黨!大陸出,又覺得有文宣感覺!以當年智慧,只有錢穆先生呢本書,好中立,同分析得好好!

如果無記錯,本書係淺藍色封面,無圖案,只有毛筆字寫嘅書名和作者名,內容好似係用簡體字!有無人同我一樣,有讀過呢本書?

e家上咗年紀,唔太記得內容,但好肯定,以錢穆先生嘅文筆,絕非學生所寫嘅意思!

annie40  謝分享,一定要找來看了  發表於 15-12-6 13:26

引用:Quote:原帖由+sofesofe+於+15-12-06+發表看

原帖由 samchan2179 於 15-12-06 發表
正如羅范所講,通識已經變左質,應該加強國民教育,多教中國歷史先啱數!

...
認同,香港通識教育已經偏離方向。另外,香港通識老師功力一直是我對這科採取不信任態度!

與其推出國民教育,不如在中文科再「加重」「國學」元素,如儒、道、墨、法⋯等等!或另設國學科!就算國學在歷史過程中出現存廢問題,亦可作為討論分析之用!

好想係呢到講,中國文化博大精深,古人智慧其實是一個大寶藏,只恨自己認識不深,又成日讀一d懶人包,唔敢係呢到獻醜

想香港人認同中國人身份,個人認為,應對中國文化有更深入認識,比起對中國國家慨念,更重要!

引用:回覆+bookreader+的帖子 我也知道不少香港

原帖由 annie40 於 15-12-07 發表
回覆 bookreader 的帖子

我也知道不少香港人已經移民美加歐,回流的不少,仔女又準備海外工作的也很多。那 ...
中國人呢個稱呼,可能對某d人嚟講,會被觸動

或者用華人「中華民族」呢個term唔知會唔好d?

我地做唔做華人唔係自選,係客觀事實,就算在英美法西方地方國家出世,鬼佬都唔會當華人係同種人咁解!最多叫ABC或者BBC!

引用:+本帖最後由+annie40+於+15-12-8+21:39+編

原帖由 annie40 於 15-12-08 發表

There are millions of Chinese students and business peop ...
呢班新生代最具有競爭力!

其實世界最多人講嘅語言係華語、其次是英語、及西班牙語!如果能識哂呢幾種語言,國際上溝通應該完全無難度!

我們好幸運,最難學的華語是我們的母語!大家要好好把握!

annie40    發表於 15-12-10 11:56

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-10+11:30+呢班

原帖由 Urbanlegend 於 15-12-10 發表
最多人講的語言不代表是最流通及最實用的語言,可見未來(包括這一代及下一代),中文仍難取代英文在國際溝 ...
我同意!

英文嘅地位當然重要!但只操流利英語已經失去優勢!學中文並非想取代英文位置,純粹是作溝通語言之用。絕非叫人重中輕英意思!

我覺得學華語比英語難,可幸是難度高嘅華語是自己母語而己!

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-10+15:02+我同

原帖由 Urbanlegend 於 15-12-10 發表
所以,我的觀點是要master 好英文能力以提升求學及工作之競爭力,而中文只需達可暢順溝通程度。 ...
同意!

與國內的外國留學生比,香港學生最高只能master良好英語,而香港學生的華語程度,只能如閣下所提到的程度一般。相比國內留學生,還有一段距離!

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-10+15:46+同意

原帖由 MASAYA 於 15-12-10 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3192936
係囉,我成日都好唔明,其實國內教育好 ...
讀完樓主分享新亞學生會的公開信,你認為呢?

sheffield    發表於 15-12-11 12:07

噓國歌/數祖忘典 = 勇於表達意見?

師長善意提醒學生,學生不單止不虛心求教,反用公開信形式去回應,並要求師長收回提醒,呢個做法比用遊行去回應師長,是更理性嗎?

支持學生寫這封公開信,是幫學生嗎?

對不起,西方自由世界都有尺度限制,有規矩要守。學生自由可以去到呢個程度,相信西方世界亦自愧不如!

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-12+05:30+噓國

原帖由 bookreader 於 15-12-12 發表
請解釋 「噓國歌」比起迫害國歌的作者、還奉英人+俄人為師祖、批孔子,誰「數祖忘典」呢? ...
請問,前人有錯,就可以大條道理,用侮辱方式去對抗嗎?

再問,父母有錯,子女亦應給予父母相同待遇嗎?

這些道理我不懂,恕不認同!

引用:Quote:scheong+發表於+15-12-12+05:30+噓國

原帖由 bookreader 於 15-12-12 發表
請解釋 「噓國歌」比起迫害國歌的作者、還奉英人+俄人為師祖、批孔子,誰「數祖忘典」呢? ...
冤有頭,債有主!

是誰害死國歌作者?

中華民族?你的祖先?我的祖先?錢穆先生?

侮辱國歌可以為死者平反?

對不起,我才疏學淺,未能解釋!

引用:Quote:原帖由+scheong+於+15-12-12+發表請

原帖由 samchan2179 於 15-12-12 發表
其實係中西文係文化差異,中國傳統係君神父子,政府係媽媽,一定愛仔女,為仔女好,好warm 好溫馨。西方就 ...
東西方文化,各有各歷史根源,發展到今時今日,有其歷史進程!

你意見認為是有高下之分!

我卻認為各有各精彩!

引用:Quote:原帖由+bookreader+於+15-12-14+發表

原帖由 samchan2179 於 15-12-14 發表
李天命係一代哲學大師,大智者,好多人年輕時嘅偶像!當年同梁燕城辯論神嘅全能,更加係一時佳話。梁城城支 ...
當年讀中大上通識科時,其中一本參考書,是用李天命先生的作品!

無錯,當年佢係好多人嘅偶像!

‹ 上一主題|下一主題