用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 救助........我應該同小朋友做什麼測試
go

救助........我應該同小朋友做什麼測試 [複製鏈接]

今日係家長日,我小朋友讀國際學校既K1,老師叫我帶仔仔做測試,因為小朋友在學校上堂經常走左去玩,老師叫佢回座位,回到座位時佢可以做倒老師講野所有野,其實佢有聽老師講野,但經常走左去,會影響其他同學,第二講佢既記憶好強,認字同閱讀唔係同齡既LEVEL,話去到6歲既LEVEL.老師話佢好聰明好叻但好難控制,我都唔知點算,我應該要做咩測試先幫倒學校同仔仔.
   0    0    0    0

謝謝你回應:

我小朋友所有老師都係外藉人仕,老師話佢成日走左去,如果其他同學學佢,佢地好難CONTROL.好彩其他人唔跟佢,例如排隊又唔排,捉佢就爬地,要浪費好大氣力同時間先可以歸隊,有時又訓地乜都唔做,但老師講佢有GOOD DAY AND BAD DAY,如果GOOD DAY就好好多比較合作,我真係好大壓力,之前讀N1係LOCAL, 已經成日投訴所以轉IS,你講得對,其實佢地真係好包容,唔係好似N1咁語言上投訴,而IS既語言上只係想大家想想辦法去處理,我地不停SAY SORRY,佢地都話唔需要,都係講俾我地知小朋友在學校既問題,今次出埋信POINT晒佢既問題,同時希望我地同佢做些測試,我地好迷網.......做咩測試.所以請教大家,而家好無助,因為之前見過兩次臨床心理學家都覺得佢問題不大,再加上佢好多測試好似ADHD做唔倒,因為太細,自閉同亞氏保加又唔似.所以都唔知點算.

上次做TEST係個心理學家單對單同我小朋友做,45分鐘做完唔需要跟進,只係講比佢正常咁成長,亦唔需轉介或跟進,如果擔心就每年再做一次,信既內容基本上同我講俾心理學家知既一樣,再睇都係呢些問題.所以點好???????咁都唔知我小朋友開邊範咁我點幫倒佢呢???
原帖由 carrai 於 11-2-22 13:38 發表
你上次去見臨床心理學家是不是你只口述你囝囝問題?好多時做test唔係一次、兩次就得,好多時這些小朋友有情緒問題...

你今次你有學校封信,他們會清楚了解你囝囝問題,他們今次會幫到你! ...
‹ 上一主題|下一主題