用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?
go

林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?   [複製鏈接]

其實9月我仔入讀林大輝,昨天開始上bridging programme, 暫時校長,老師都幾有耐性對小朋友,同學仔多數比較好動活潑,文靜亦有。佢banding係乜我吾知,我只知我仔好喜歡此校,好多活動,開始比較上心,自行做暑期作業,起碼比在小學主動同開心。
其實其他家長留評語時可否先放低對此校的成見,中肯一些,或去學校先看看再評論,我估創校時真係搞到好差,我朋友在隔離屋宛初初評論真不太好,但最近5-6年佢見到學生質數真係有所提升,我再去open day 教學理念都好適合我仔,考到就比佢讀!
大家吾鐘意間學校吾緊要,不過吾需要講到好似係津貼B3最衰個啲,有心既家長不如自己去睇下你心儀學校啱吾啱仔女先啦!
對一些運動比較出色既小朋友來説,林大輝是一個不錯的選擇,我睇過啲校本課程同書都吾係淺呀!除中文、中史、通識同PE 係中文教外,其餘全部英文書英文教,我學得會好過津貼b3中中掛,大家不喜勿插。
而且好多活動不用再在外面學都幾好吖!

miemiemie    發表於 17-11-8 21:31
wongkaka    發表於 17-11-7 09:40
SingMom    發表於 17-8-5 17:36

loveissac 發表於 17-7-18 21:02
基本上去考林大輝的都會收
講真真係唔係個個都收,我仔同學group interview 完冇2nd in, 到現在都冇收,係真實事情,就係因為有太多人唔清楚真實嘅情況,以為係人都收對呢間學校嘅觀感亦唔好,如果真係為小朋友好嘅話,就去心儀嘅學校睇下環境,自己判斷。始終網上面評論嘅事情可能有真有假,不能盡信。
我嘅評論可能都未必中肯因為我仔係讀林大輝,所以各位自行判斷。
純屬個人意見不喜勿插。

topyy 發表於 17-9-14 23:47
可以再分享下你欣賞學校既地方嗎我小朋友成績一般,坐唔定,我只想搵間校風ok,老師好就得,無乜要 ...
我仔讀得好開心,有自信,我問佢上堂英語教學佢聽得明吾明,佢話ok, 吾明再問老師,老師會盡量教到明。管得頗嚴,不是外界説那麼寛鬆,對交齊功課要求也嚴,暫時我仔handle到。
好多活動,運動資源豐富,老師也有爱心,當然有些仁慈一點有些比較嚴肅一點。
如發覺小朋友某些科目未達標準,好似放學后有輔助。
欠交功課的話,當天要留堂做完。你仲想知邊方面既野?
我看了教科書,都吾係淺,數學係校本課程。

topyy 發表於 17-9-17 22:22
謝謝分享!最緊要老師有愛心請問高年班操行點呀?會唔會蝦中一仔?或者佢啲同學仔好唔好相處?唔 ...
冇同高年班相處和操行甚樣真吾知,不過我仔好快同中一,二既同學混熟,有時同中二既學長一齊小息,相處暫時冇問題。同人相處ok與否真要看小朋友既性格,不能一概而論!

topyy 發表於 17-9-18 12:01
其實我想了解下啲學生相處融唔融洽,惡唔惡,不過我問得唔好,因上到中學,同輩既影響力好大。咁我相信呢 ...
建議你open day去看一看,睇下學校適合你小朋友否,我評語未必中肯,我仔啱吾代表啱其他小朋友,你去到可以問下老師你想要知既野。我揀此校時有去open day, 仔亦好鐘意學校設施,我也在放學時侯看過學生表現才決定入讀否。

funghon 發表於 17-11-8 16:53
請問林大輝既學費和雜費幾錢?
如果小朋友英文好,但入吾到B1津校,林大輝係一個好選擇。
...
$2416/月$507.40 雜費/年
‹ 上一主題|下一主題