用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

dlam141231 發表於 23-5-16 17:55
我稍後找機會問問他, 但應該不會這麼快回覆你.  他的婚期就在幾天後, 這週還在上班, 現在忙得很.   ...

恭喜和祝福一對新人(emoji)(emoji)

dlam141231    發表於 23-5-16 21:14

回覆樓主:

Deleted

dlam141231 發表於 23-6-11 22:33
你說的情況, 是有可能出現在CS行業, 但大一生已經有這樣的機遇, 應該是非常優秀兼很有個人特質才成.

這趟 ...

她收到的是finance offer, CS recruitment 還未開始。

dlam141231 發表於 23-6-11 22:33
你說的情況, 是有可能出現在CS行業, 但大一生已經有這樣的機遇, 應該是非常優秀兼很有個人特質才成.

這趟 ...

謝謝你的資訊。

Radiomama 發表於 23-7-28 17:17
除HSBC之外,咁你女女有冇在紐約當地銀行再開户口呢?

我仔在美國主要用PNC 銀行的debit card; 在香港或 ...

女兒最近在當地bank of America開咗户口,亦都剛剛考埋車牌。當地考車排期快過香港很多,合格率都高過香港。稍後可以換取香港車牌。

Radiomama 發表於 23-7-29 13:03
邊個教車?朋友?

搵教車師傅

Radiomama 發表於 23-7-29 13:28
學車幾錢?阿仔問過要USD 100/hr

等我問咗佢。

Radiomama 發表於 23-7-29 13:28
學車幾錢?阿仔問過要USD 100/hr

120 two hours

daisy17772 發表於 23-8-2 16:55
請問你女兒係us citizen 嗎? international student 可以學車吧? 我女係new york, 唔知點安排。我都想佢 ...

International student 都可以學車,先考筆試,筆試合格後可以找教車師傅學車,加州可以找朋友教。她跟教車師傅學

最近有-間知名Quant Investment Fund 的公司在紐約攪一個Undergraduate recruitment event, 會包domestic flight and hotel. 所以女兒開學前先去紐約。

Radiomama 發表於 23-9-2 14:13
叻女!祝順利,又可開眼界。

我仔是典型engine 仔,佢一開學就繼續參加砌racing car 嘅活動,今年啲老鬼俾 ...

自己砌racing car 又好玩又有野學,正啊!女兒讀mech engine的同學 都係砌racing car玩。

ckh689 發表於 23-9-2 13:09
叻女, btw 恕我老餅,其實Quant 係做乜嘅呢?

Quant Fund Definition: A quant fund is a hedge fund that uses statistical techniques, mathematical modeling, and automated algorithms, rather than fundamental analysis and human judgment, to make investment decisions and execute trades.

ckh689 發表於 23-9-2 16:22
其實都知道做quant要求讀statistics或數好叻,但實際佢哋係間公司入面係做乜嘅呢?點解會咁高人工?係唔係 ...

詳細我都不太清楚,只知他們通常都找

大多是由擁有電腦科學、統計、數學,或是物理或電機學位的人擔任所謂的量化研究員(quantitative researcher)、量化開發員(quantitative developer)和量化交易員(quantitative trader)。

回覆樓主:

我對這個行業,所知不多

新學年開始,和上年相似,除讀書上堂之外,同時參與一個新的research項目,每星期大約花20小時左右, 會利AI NLP的嘅技術。這個項目是私人公司數據和贊助,公司提供數據和平台,時薪大約$25左右。

他幾享受邊讀書同時參與唔同項目的學習模式

Radiomama 發表於 23-9-23 10:09
A promising student!

我仔在新學年之後辭退咗website 份part time, 專注在「車會」的設計工作 ...

男仔都係喜歡車的,如果係我我都會好興奮喎,一齊出去設計部車之後去比賽。呢啲經驗真係好難得。

Radiomama 發表於 23-9-8 17:13
Simon 前輩在另一個帖提到畢業後在美國申請工作簽證的準備,我覺得或許對大家有用,所以copy 過嚟這裏。

...

H1B簽證lottery 2023年好似下跌只有10%左右。

ckh689 發表於 23-9-23 23:04
阿女有個師姐,international student,本來已經有full time offer,2022年暑假後返工,但抽唔到visa,幸好 ...

讀STEM 會有3年OPT, 但機率仍是低。

我都不太清楚國際生會否特別難或容易找intern, 女兒找intern時好似都沒有人特別提到國際生的問題。

OPT 3 除咗睇你係唔係STEM外,需唔需要你-定做STEM相關公司的工作?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊