用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 仔仔錫錫你
go

SMC [複製鏈接]

即係而家已經排到九月尾喇, 咁我要快啲交先得喇.  請問係咪一定係 in 下午架.

原帖由 BB成長期 於 11-8-31 11:15 發表
yes, 已問一定係 in 下午, 因為我曾想阿仔不用請假....
題外話: 你阿女是什麼班, 我阿仔UKC

咁即係一定要請假啦!
我女係 UKB 呀, 印象中好似未試過同班.

原帖由 qoo_pooh 於 11-9-2 16:11 發表
是不是用stall game 形式?
是不是只用英文interview? 有沒有用cantonese or pth?
家長等候時, 有沒有東西要做? e.g. watch school video? or fill in questionnaire?

家長會時, 個主任話會考認中文字的. 同埋話如果問問題時, 唔識都可以講中文喎, 但當然如果見到外籍老師, 就要答英文啦.

我想問吓 IN 咗的家長以下問題:

1. 報到後大約要等幾耐先入去玩遊戲架.
2. 其間家長係咪要填問卷呀, 咁填完之後係在校內等小朋友, 定係要到時到到候先返嚟接返呀.
3. 面試的課室會好大冷氣嗎, 要預備定外套比小朋友嗎?
4.有冇動作題呀, 如果女仔著裙會唔會好唔方便呢?
5. 面試的課室有冇老師睇住, 確保小朋友玩齊咁多張枱先離開架.

謝謝!

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-2 15:39 發表
In 完返來喇,全程約1hr.  Good luck!

溫馨提示: 如in 得早,請帶備小型風扇

最早係咪 2:10 呀.  點解要風扇既, 係等的時候好熱?

原帖由 WhiteBerry 於 11-9-2 16:46 發表
學校話要sport wear, 我估要做體能運動,如果比阿女著長褲會唔會好熱? 但著短褲又怕太casual?

我都同你有同樣問題, 其實亞女本身都唔鍾意著褲, 所以褲唔多, 主要都係牛仔褲一兩條, 又好似好 causal 咁.  我本來諗住比佢著一條運動裙加波鞋, 但又唔知要佢做咩動作, 又怕佢會走光, 所以都好煩惱.

原帖由 kanahose 於 11-9-5 09:44 發表
But the questionaire needed to sign parents' name, I also signed on it, and you needed to fill in which schools will interview and what will u expect ur kids learn in this school. I suppose u will tel ...

咁我想問你上年真係有填到將會 in 或 in 咗邊啲學校?

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-7 00:04 發表

有時間可以早d到比佢熟習下環境,聽阿仔覆述全個過程好簡單,基本上完成k1亦可以做到(只係反應無咁快)

完成 k1就可以做到? 又要英文又要普通話, 莫非問得都好淺?

原帖由 xanax1mg 於 11-9-7 18:01 發表

英文串字同讀句都好淺,普通話都係普通對答....不過考xxxx好難

可以講吓要串幾多個字同讀幾多句嗎? 你小朋友學校係收學卷的嗎?

原帖由 xanax1mg 於 11-9-8 13:06 發表

跟據囡囡講, 只有5個生字要串, 好淺既, 串得快既小朋友有串6個生字既
讀句子有幾句, 程度大約如Oxford Reading Tree2咁上緊
p.s.:除中文用普通話外, 包括常識全部係用英文指令 ...

常識全部用英文問, 咁就已經死得啦. 就算我而家比佢死記, 到時老師如果唔係用返同一隻字問, 亞女都已經唔識答啦? 而且又要用返英文答喎.  其實可唔可以要求老師用中文問呢? 另外, 咁係咪即係連中文認字都要用普通話呀?
‹ 上一主題|下一主題