用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 英文幼稚園升嶺小
go

英文幼稚園升嶺小 [複製鏈接]

我女三年級, 有同學係英幼上嚟, 佢英文當然 KEEP 到幾好啦, 分組都係強的一組. 但中文就弱, 連帶數學都唔好, 因為經常都唔明問題, 但佢又唔鍾意睇中文書, 所以中作都唔好.

英文反而唔需要擔心, 我地的英文用星加坡書, 書本上的生字比其他出版社的書為深, 程度都高少少.  我姨甥女用 LONGMAN, 三年級才教過去式, 我地二年級最後嗰兩課已經教緊了, 考試都要考.

今年的小三, 兩班的副班主任都係 NET, 想唔講都唔得啦.  平時上堂有一半堂數都有 NET 的.

KrustyKrab 發表於 15-5-19 23:10
三年班好似係科主任教英文
紅組係科主任教.

happystone 發表於 15-6-1 18:11
我個仔也是由全英幼稚園升讀嶺小, 英文完全冇問題, 反而中文有啲吃力, 因英幼相對中文冇咁強, 再加上我平時 ...
你小朋友幾年班? 嶺小中文比我感覺係, 級與級之間的距離好遠, 連老師都咁講, 話每跳一級的差別都好大, 即二升三差距比一升二大.

happystone 發表於 15-6-4 15:00
咁大件事嘞, 佢而家先小一都搞唔掂, 去到小二點算? 嗚嗚.....
咁我比定心理準備你啦.  二年級時我地成班家長第一次派卷都好驚恐, 尤其是聆聽呀, 小一明明好高分, 去到小二竟然大半班唔合格, 小三才叫好返啲, 但都好難拎高分喇.

snoopy0520  咁驚人?!?!   發表於 15-6-5 15:09

a_for_apple 發表於 15-6-6 09:04
我仔小二,今年中文聆聽都好低分
但係校長年年都話 tsa 中英數全部都高於全港水平喎, 但係校內聆聽又真係幾低分喎, 唯一可能係校內出得比 tsa 還要深囉.

japoton 發表於 15-9-18 12:49
回覆 wwsugar 的帖子

請問考試,測驗多嗎
一年兩考, 測驗就唔同科目有不同的, 因為每完一個單元就會訐一次, 英文一般教4課, 每課再分閱讀, SPEAKING, LISTENING 咁去評, 數學單元多啲, 一個學期可能會評七八次.
‹ 上一主題|下一主題