用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

回覆:維記有咩好?

同意。如果家長只 target academic 維記根本唔適合。何况我一直都覺得考唔考到直資不是幼稚園的全部責任,家庭 culture 及教育亦十分影響一個小朋友。何况以我同啲家長傾偈,好多中途 k2 轉咗去 cckg 或 cdnis 或 sis 呢啲學校,所以 allocation 未必 reflect 所有!

引用:+本帖最後由+jane__411+於+13-12-8+01:51+

原帖由 jane__411 於 13-12-08 發表

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜, ...
首先會唔會小朋友講英文但係你奶奶聽唔明?又或者個小朋友跟本唔想唱比你奶奶聽呢?同埋維記有本歌集同點讀筆,我個女一播歌就琅琅上口。唔好成日聽人講,你自己有冇見過個小朋友先?你踩間學校唔緊要,你奶奶咁話個小朋友就唔係幾好啦!人地咁講你個女你會有咩感覺先?可能對你奶奶嚟講係要識背乘數表至叫學到嘢呢?

我都聽過,亦認同!其他學校唔香中文都香英文數學,每日返得3幾個鐘,學得幾多?5歲小朋友記得幾多?

我剩係覺得幼稚園太 academic 會香咗個童年

咁家長梗係覺得學校好至比小朋友讀,其他學校如玫瑰崗 st cat 咁亦好多家長話好!

引用:我大女讀原一年走左,誰記唔啱,我中唔到维

原帖由 bitbitjade 於 13-12-20 發表
我大女讀原一年走左,誰記唔啱,我中唔到维記毒。完全唔知佢係學校做過什麼,還有很多... 都係嗰句,啱你的 ...
請問走咗去邊?

我都好鐘意維記,不過冇小學 back up 唯有都要轉校, vsa 收得 20%,冇小學 backup 太 risky 了!

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+13-12-22+發

原帖由 bubuG 於 13-12-23 發表
即是你對維記都冇信心?
係兔年競爭太大,我個女又超慢熱,對自己個女冇乜信心!

‹ 上一主題|下一主題