用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱中, 比下意見
樓主: 芝心批
go

煩惱中, 比下意見 [複製鏈接]

本人是爸爸 呀女而家讀緊k1救世軍

之前N班讀開think, 但因為見think 學費貴得來又無咩特別 朋友間個個都話救世军好
咁就去in下, 點知真係入左am, 9月讀到而家

但係媽媽覺得救世军英文課實在太少 而且睇番原來16年升小好多派左去寶校 好想換番出來

1其實救世军係好吾好?
2而家如想轉番出來 有咩好選擇?

我之前太懶d選校野交哂比老婆 而家狂爬文惡補中睇下有咩可以做

thx
   1    0    0    0

回覆 yaubb2014 的帖子

沙田月明田家丙

回覆 vpo0615 的帖子

老婆話想轉番去mos think我吾想輕舉妄動,上來做下research先
我最擔心都係佢2016真係有好多人入左四寶

yaubb2014 發表於 17-1-3 18:32
小学係睇你叩門、电脑派位或是小朋友几多分、不关幼稚園事
點會呢, 吾同幼稚園教學方法/課程/學習氣氛有吾同, 點會對教出來既"成果"無影響啦

55479090 發表於 17-1-3 21:46
讀邊間幼稚園跟津小派位沒有關係。津小係計分及抽獎,吾通樓主都吾知,甘真係要惡補下。如果考直資/私小/或 ...
就是說抽獎之前的考直資/私小 同之後的扣門呀

回覆樓主:

多謝大家回復
我諗講多少少我地情況/諗法

呀女係頭生 本人已浸 現時住馬鞍山必要時可以搬番沙田計埋應有20分, 我本身覺得用20分來抽應該都抽到吾錯小學 我大佬個女五六年前15分都中左馬循

但一來聽講呢幾年多左好多細路讀書,d位有d緊張
二來老婆好想呀女讀直資 (讀邊間仲睇緊,暫時培僑望落好似吾錯)

所以我地而家希望改一改個計劃,主打in 直資 抽獎做後備 咁我地諗緊如keep讀田家丙, in 直資可能會比較不利

另外呢由於自細培養,我女英文程度其實不錯 佢比較enjoy英文堂多過中文 (不過廣東話都流利的) 番左田之後英文語境好似相對不足

講左咁耐我想問問:
1。 其實田本身係吾係一間好好的學校, 可能有d優點我地一時三刻睇吾到?

2。去in 直資係吾係讀LH之類的學校比起田會較有優勢?

thx

回覆 tkinwong 的帖子

只係我怕自已吾識貨走寶, 我見救記好多人都有好高評價
例如:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3395835&extra=page%3D1

ume 發表於 17-1-5 23:17

考直私小好睇中文程度,一些私幼國際班以英文為主,由於英文易過中 ...

你都好有道理, 其實我打算由屋企人主力教中文, 英文留比學校攪其實佢好細個時我地係同佢全英對答, 但去到三歲時我地轉番用廣東話, so far 而家兩邊都keep得吾錯, 再大少少呀媽會主力教佢普通話, 我諗我地吾會係果D狂谷形, 語言既野有語境會事半功倍

另外想了解下救世軍係吾係間間都差不多? 定係救世軍之間都有幾大差距?

thx

ume 發表於 17-1-6 21:18

唉,我就係驚吾識貨走左寶
但數據話我知佢地升小一堅吾係好得....
‹ 上一主題|下一主題