用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙小學 vs 真道書院
樓主: stseng
go

蘇浙小學 vs 真道書院 [複製鏈接]

我都有同樣疑問?

原帖由 EYUNG 於 11-2-16 16:50 發表
既然新高中跟HKCEE是兩回事, 學校的教法好應有所更改去迎合新高中. 作為中學教師的你, 你是教傳統學校還是新校?  教HKCEE 有好成績的老師就不可教出新高中好成績的學生嗎?

...

本人亦有同一疑問?

其實呢個topic應叫活動教學定傳統教學。見有d家長拗到面紅耳熱,其實本人覺得而家兩邊都有學校微調,各取長短,好似九小傳統得嚟都無咁多抄寫功課,王錦煇亦因應家長要求亦加深了少少程度(係有子女在呢兩間學校讀嘅朋友分別同我講)咁亦說明連學校自己都覺得自己有需要改善嘅地方,所以無絕對嘅,反而真係要考慮自己小朋友適合那類型嘅學校。

又未必嘅,我有個朋友個仔好活潑,唔怕醜,表達能力好強(特別駁嘴)轉數快。佢今年六歲喺偏傳統小學讀小一,成績sofar一般,特別默書好飄忽。朋友想幫佢轉去活動教學嘅小學。但係佢哋睇開個言語治療師(因仔仔兩歲半都唔講嘢,驚佢有自閉)話以佢仔仔嘅情況,應該讀d較有學習規範嘅學校,當然始終佢仔仔而家讀嗰間不是"太谷",而朋友考慮後都覺得有道理,因為活動教學嘅精神另方面係想訓練小朋友自學能力,佢驚佢仔仔未必能夠咁自律。所以你話活動教學係咪適合活潑好動小朋友又似乎唔係一定,又喺嗰句,無嘢係絕對!

回覆 104# stseng 的文章

以你所見間學校都好好, 咁就唔使咁心亂。
‹ 上一主題|下一主題