用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? ...
go

懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? [複製鏈接]

我對孖女,每人只有基本15分(兩人均有首名子女分), 本身唔係想入名校,只想多個機會抽中心儀首選小學。身邊朋友話孖胎分開抽可以多個機會,叫我將兩人全部排位相同(當然包括三條一,以備日後叩門), 如果好彩就兩個一齊入,一係就齊齊唔入,各散東西(當然要有依個最壞打算)。 如其中一個好彩入到首/較好志願(如:姐姐是幸運兒) ,就帶妹妹去叩門,因為家姐入咗,妹妹叩門成功機會較大。起碼好過兩個綑綁式大抽獎,一個唔好彩抽唔到,兩個一齊去叩門,要學校一齊收嘅機會好微。

或者,分開讀一年,下年妹妹再去考插班,因為姐姐讀緊,妹妹成功機會比小一叩門大啲。

以上諗法唔知有冇錯呢? 懇請高人指點,萬分感激!
   6    0    0    0

非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同學仔家長都跟我講我孖胎"有著數"﹑多個機會,我一直唔明,點知最近去聽某區名校講座,跟該校主任傾,我話擔心如果兩個小朋友綑綁式一齊抽,結果抽得唔好,兩個一齊叩門,學校好難一齊收,個主任就話,如不幸要叩門,即使孖胎,都會獨立睇,未必一齊收。建議我可以考慮分開抽,即多個機會(每人獨立一個號碼、一個機會), 如果有一個入到,就帶另一個去叩門,佢話佢哋間學校多人爭未必一定收,但其他學校會有機會。

另外,亦可以分開兩個讀一年,第二年再考插班當中心儀/較理想嗰間小學,主任話到時因為有一個讀緊,考插班嗰個學校係"冇得唔收"(即一定要收)。

我聽完先開始明,點解話孖胎有兩個機會。我都有再打電話問過教育局,孖胎可唔可以分開填(但選擇完全一樣) ,唔綑綁式(表格唔互填對方號碼), 起初職員唔明點解要咁做,佢亦認為冇特別好處,但我話咁會有多一個機會,佢就冇再出聲,只係提醒我,有機會叩門時要向學校解釋,點解唔一齊抽。。。。。。由於只係一間學校嘅主任咁講,唔知實際情况如何?所以希望有經驗人士指導一下。謝謝!

謝謝大家意見!但如二人一齊抽,也有機會一齊抽得唔好,都係要一齊叩門。分開抽(但選校次序完全一樣) 亦有機會一齊中獎。。。。。。一切都係要睇二人運氣。。。做父母真難決定呀!

回覆 nkf 的帖子

(1) 該主任意思係,佢知道有某啲學校係會因為您有一個收咗,而收埋另一個。但佢嗰間係名校,多人爭,就唔會寫包單。
(2) 決定得分開抽,父母一定要承擔最壞後果,就係兩個分開讀,辛苦嘅後果必然要自負。朋友話當然如果大家抽到嘅分別都係較後志願嘅學校,大家一齊去返首志願(相同三條一嘅小學) 叩門又唔成功,就唯有去其中一個抽得較理想嘅學校為另一個叩門,起碼都有得揀,加上如果嗰間係一般嘅非熱門學校,未必會睇三條一,見到有一個收咗,好大機會會肯收另一個叩門,係轉折啲,但都有機會可以同校讀。

回覆 nkf 的帖子

補充一點,當日名校主任,話插班"一定要收", 我都好懷疑,但佢真係笑得好隱晦咁再次答我"我哋係冇得唔收!", 我諗插班當然一定要考試,但可能某程度上係要優先考慮,甚至必收。
後來,我亦去過另一間差不多Level 的小學聽講座,直接問校長,如有一個入咗,校長話另一個叩門就睇情况啦,至於第二年插班都係要考㗎,但佢就冇正面回答是否有較大機會被取錄。

非常感激各方意見和分析。由於我兩個小朋友性格好唔同,一個文静、一個活躍,綑綁式選校對佢哋亦未必係好事,加上如抽首志願失敗,相信想揾其他學校肯收晒兩個叩門機會唔大(因為面試都要講天時﹑地利、人和) ,所以我先有此憂慮。

回覆 Babyarsene 的帖子

首先多謝您嘅寶貴意見與祝福。冇錯,我兩個小朋友性格好唔同,真係有朋友建議我應該因應佢哋性格分開選校、分開抽,我亦明白分開讀,父母會好辛苦,所以我一直希望揾間中融、唔好太谷,盡量能乎合二人需求嘅學校比佢哋一齊讀,其實我想首選嘅只不過係區內二線學校,聽聞動静皆宜,加上壓力唔算大,所以深得一批唔想太辛苦嘅區內父母垂青,所以即使係二線學校,亦唔一定中獎(因為去年都識人抽唔到) 。正因如此,亦可能我過份悲觀,加上又不懂各項選校數據分析,不懂命中率推算,所以才作以上"最壞打算", 並希望各位同路人/有經驗人事給予意見。
經大家意見分析,我會同老公好好考慮一下(仲有十幾日嘛),  總之依家盡量走訪、參觀區內所有心儀/非心儀學校,將來即使抽唔中,又叩唔到門,都唔駛對間要入讀嘅學校一無所知。

回覆 siuming23 的帖子

哈哈!我都想知,不過可能每間學校情况唔同,我問其他學校又無人咁"肯定式"答我,所以我諗都係因校而異,加上插班﹑叩門都要講天時、地利﹑人和,撞正小二學校冇插班位,就算有兄弟姐妹讀緊都冇用。
‹ 上一主題|下一主題