用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中文數還是英文數好?
go

中文數還是英文數好? [複製鏈接]

回覆樓主:

我2個英小用英文教.

課文數学程度同一線中文学校一樣,但英文數補充冇中文數的多元化. 有些中文數深的補充有時會混合左奥數,学校會用未必教(教淺考深), 所以别以為用開刁鑽中數的学校一定全人數勁

上英中学,英數小学上習慣些是事實

somoon 發表於 18-4-28 23:00
數學唔會因為中文定英文而淺左或深左

數学本質吾会,但小学程度的应用題分數好靠小朋友語文能力,中/英好解中數/英數各適其式.語言差的中/英解错題抄错答題俱有

siden 發表於 18-4-29 23:18
我叫經歷過小朋友英數同中數,亦有幸見識過幾間所謂top primary卷,中數英數都有。

無可否認,中數係出得 ...
中數英數非校本的學校大家依教署課程教, 冇分別,
但好多中數的學校會用坊間的補充, 其中有題目可以用好多誤導性資料令唔小心同冇操開數的人在限時的情況下計錯.  你話係唔係深(我定義是全新的概念.)  我覺得唔係, 是訓練應考技巧.  英數的好少哩類, 除非星加坡數, 但有部份同本地英數不同.   

assado 發表於 18-5-1 09:31
小學學中數, 英數問題不大, 未見過有人學中數上到英中吾適應, 數學上英文吾會太難, 反而是計算方法/技巧識 ...

小学數學甚少複雜抽象的概念,失分位好少在運算,多數在解題列式,語文差,应用答題解错或太慢,中文寫錯字,英文文法錯扣分,直接影響數学分數.

中学數開始加入抽象元素,運算漸次要,解題漸重要.很多中小生上1a英中要一兩年才適應到英文解題答題,有些因此數学大跌,而中三中四已很多難數,需要理解,結果高班更難追.

assado 發表於 18-5-1 17:29

一條中學英數, 吾會有長篇幅英文, 或多生字出現而解不到题,  ...

我個是英小做英數,  P6升F1,  之前為左試多一點都買過純英數/ 純中數/ 中英對照的高小及純英文數的初中補充.  佢同一類題形做中學個本重快過準過做純中數/中英對照個些.      

回應樓主上的英數/ 中數在小學及英中學可能遇上的實際情況.  事實上我見好多中小提供的所謂衍接英中數是在P5P6做中英對照的補充, 或派學校的一些英數單字.     識字唔係等於理解, 而習慣英數的問法往往需要一段比預期長的時間.  我相信英小生去中中做中數都一樣會要適應的時間.

‹ 上一主題|下一主題