用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統 ...
樓主: yghgwong
go

DSE放榜:12名狀元來自傳統名校(歡迎報料及鼓勵)(新增統計)   [複製鏈接]

mirage 發表於 14-7-15 13:57
不要開名,神校是可望而不可質疑的,教好學生上到大校不是首要宗旨,盡量向基層學校買人稱雄所有體育音樂比 ...
你想講DBS?直接D講,冇問題㗎。我諗外界有D誤解,男拔幾拾年來從來都唔係公開試整體成績很好的學校。你想學校幫你教到成為狀元,顺利入到U,又教你唔好講政治,就緊係唔好入男拔嗱!我會話男拔係最開放自由既中學,好似社會縮影;又好似美國咁,乜嘢國際中學學術比賽三甲實冇份,但在各創新、科技領域都有美國人踪影。在香港,由佔中發起人到提議廿蚊一個鐘既都係DB仔,真係乜人都有。Good boy bad boy, 都係DBS boy。唔鐘意尼套既,入男拔做乜鬼,你插佢都多餘,人哋百多年既傳統又唔會就你㗎,waste gas!
PS,我就想証明當初轉直资是錯的。

yghgwong 發表於 14-7-14 08:39
【on.cc東網專訊】 中學文憑試近8萬考生今早放榜,學校考生陸續返回所屬中學領取成績單。今屆文憑試誕生了1 ...
這幾年都已經證實,官津中學出到既狀元數量,比直資私校有過之而無不及。直資既家長應該諗吓你哋俾咗既學費用咗去邊。D傳統學校轉直資,用咗很多動聽既理由,説到底最想只是搶到優質學生吧。如果唔俾佢地轉直资,家長可慳番這些錢。看st paul兩間姊妹校,看到sp paul cath 成績咁好,要交學费那間幾ambarrassing!st paul cath又有乜籍口申請轉直資呢?!we will see。
‹ 上一主題|下一主題