用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 這篇文章說的是哪間名校?
go

這篇文章說的是哪間名校? [複製鏈接]

回復 train 的帖子

google吓男拔校長對拒教國民教育既演詞,對比一下St Paul coed既attitude, 名校都有很多種的。男拔從來都唔係幫你教幾多個A的,如果贵子弟只有concern尼樣野,St Paul可能適合你多D。

ANChan59 發表於 12-9-8 01:48
終於似番個DB仔。

要**應該去鄧顯,張祝珊,SPCC.......
u were talking about me or the Principal

wingsma 發表於 12-9-9 00:20
要**應該去鄧顯,張祝珊,SPCC
要IB38+呢,去SPCC?好似未有紀錄。去DBS吧!
那麼要攞好成績,究竟去不去DB ...
講咗咁耐仲仍然講緊分數,那DBS肯定不適合你。

ANChan59 發表於 12-9-9 00:59
算啦,好多位回帖家長是CKY家長..... 佢地唔了解DBS...... 其他學校做同樣既事,佢地唔知姐,樹大招風。

...
小兒並不是DBS學生,所以對現任校長没有太迫切期望。但作為old boy, 只想他盡量保持傳統。
Long term:中小學變回津校,為什麽La salle, Marymount, St mary, Maryknoll and 皇仁做得到,我地做唔到?好似聖心咁,成立私校部,只行IB。想一想Day one 學校成立的目的之什麼?好似DGJS小一入學申請要double check住址証明,我很shocked, 特别痛心。

Short term:小一簡介會大瞻D告訴家長想攞公開試好績,去spcc,林護,唔好入DBS良費時間。我地係因為在各方面有成就(not neccessary money),才會説自己是DB仔,但有D家長係希望個仔係DB仔後學校會俾到咩佢地!期望落差!

冇人可以肯定答到你,常理只可以説:
1, 有理由懷疑有家長報假地址或不小心“寫錯地址”,所以1st and 2nd 都要check 正本電費單etc
2, 會利用這資料,所以高度重視不能錯。

4eyesDad 發表於 12-9-11 16:13
回復 yumommom 的帖子
“DBS唔係貴族學校,申請小一,不用家長提供地址証明。”
嘩,這幾句真係鄭校長親口講架?佢係咪寸緊那2間學校?真係失覺哂,以前覺得佢有小小kam kam地,原來仲man過我。係道德巨人面前我覺得自己好矮。真係要講句sorry。

‹ 上一主題|下一主題