用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 德信出result啦!
樓主: loverbear
go

德信出result啦!   [複製鏈接]

回復 cmlam12 的帖子

本人是K3家長,三年來感覺學校係幾傳統,學校設備係舊式,但課程卻不斷革新,Phonics係去年先正式引入,小女K2先開始學,相信如今由K1開始學效果會較理想;有見小一課程愈來愈深,K3而家教深左,寫好多幾難的生字,做重組句子,仲有默書,中文程度應該不會比其他幼稚園差,但家長預左要跟得緊些,因為教得快;英文就唔算深,想小朋友英文好些,最好自己另找英文班,逢星期六有英文、普通話或其他興班可以自由報讀;數學就直情好淺,不過家長自己教都不難。

學校非常注重德育同宗教,說不上是嚴厲,但對小朋友有要求,有自理能力,有禮貌,識得將老師的話傳俾家長,K3自己mark功課,自己交功課,由組長收集交俾老師,小朋友要注重儀容,學校對頭飾校服有要求。不過整體上每個老師都好有愛心,好鍚小朋友。

我覺得無話適合邊類型學生,就算坐唔定老師都會努力教。反而係睇家長想小朋友接受咩類型的教育,德信一定係較傳統,唔會俾小朋友玩到癲,小朋友整體好定,好有紀律,好乖。三年教育係一個耳濡目染的過程,相信畢業時每個小朋友都會好有得著。

回復 YikSum 的帖子

德信女仔都好乖同斯文,女仔讀德信唔錯架,至少比較容易給認出來。:p

小學主要都係呢一區吧,派位都係講彩數,相信每間學校都有些,包括聖瑪利和油天等,當然好多會入番德信。

回復 Aasiya 的帖子

不會歧視吧,學校收混血兒,有英藉亦有印巴藉,之前我接觸過一位同校印巴藉女仔好乖好可愛!:)

再等下吧,一定有人放位的。

回復 cmlam12 的帖子

星期六課外活動由K2開始自選,人多就要抽籤,暑假亦有大量暑期班可以報讀,另外由K1開始可以逢星期日參加主日學。
‹ 上一主題|下一主題