用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處? ...
go

請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處? [複製鏈接]

如題
請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處?
謝謝!
   3    0    0    0

回復 JC_mami 的帖子

我仔仔現在17個月大,都系early bird。他每日唔會遲過7am醒。每晚9pm前就會入睡。然後每日早上訓1-2鐘+下午訓2-3個鐘。所以我都覺得他適合返AM多d。不過收到心儀學校的offer,系PM。我覺得其實小朋友的睡眠習慣其實可以調教,有時早上同午睡。所以想了解多d AM同PM的好處再衡量利弊,因為似乎大部份人都覺得AM好d,我唸PM一定都有好處。

kwansara  你有無寫信要求轉am... 試吓啦  發表於 12-12-13 16:16

Kwansara,會試!希望得啦。通常系埋要俾左留位費先可以轉?

kwansara  一有offer 就出信轉, 俾留位費時再提提  發表於 12-12-13 17:00

kwansara 發表於 12-12-13 16:40
我自己覺得上午班好處係, 小朋友下午可以瞓, 瞓醒又可以去學其他野.
而下午班好處係, 親子時間多d, 因為我 ...

無論返AM或PM,我都想他keep住9pm訓
因為這是努力17個月的成果,想他養成早睡早起的好習慣,所以不想改變
不過聽你甘講,PM班好似唔洗甘趕
因為AM返8.30am,一起身就匆匆忙忙
要整早餐,幫他梳洗,換衫
如果想自己送他返學,我自己仲要化妝,換衫

sallyksleung  I am also thinking is that worth to break this good lifesstyle just because of a PM class...v.v.  發表於 12-12-13 22:45
kwansara  係, 朝早好匆忙, 我依家都係自己送他返學, 朝朝傻婆咁   發表於 12-12-13 17:35

回復 kwansara 的帖子

謝謝你的提議!
我昨天收到信,今日已經email左封信(本來想自己送過去,不過有難度,因為有返工)
交錢時會再問下

回復 kwansara 的帖子

kwansara, 哈哈!明白!我唸我可能都會搞到要去到公司先化妝
定系返PM算數

回覆:RossRoss 的帖子

Sounds good!  Sleeping 12 hours in a row!  May I know what was his sleeping pattern before he attended PN?

回覆:fasic88 的帖子

Looks like your girl has successfully fine tuned to the new routine.  Do you think PM session is more managable?

回覆:fasic88 的帖子

I understand where you are coming from.  What you mentioned are my concerns and considerations too.

‹ 上一主題|下一主題