用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停止討論...某人出言人身攻擊!
go

停止討論...某人出言人身攻擊!   [複製鏈接]

呢個世界無絕對公平,但呢個制度確實有問題存在,試想想一間 band 1 小學,班中有資優、有讀寫障礙、有自閉、有過度活躍、有輕度智障 (因為現在是融合教育),你叫個老師點教......這是我的親身感受

HaYi  我都好有此感.. 抽的真係好難說, 咩人都有, 除左有關係者外, 唯一共通的是運氣?  如果名校, 老師更頭痛, 難怪有些是放手靠家長自己去修行  發表於 12-6-8 08:44

chunchundaddy 發表於 12-6-8 08:48
如果要全民面試,恐怕小孩子嘅快樂時光會越來越小,一歲未夠就要被一d有大志嘅父母培養十八般嘅武藝。曾經 ...

我也反對全民面試,因為只會令家長特訓孩子,令孩子更大壓力。但 "融合教育" 真的很有問題。而" 融合教育+ 大抽獎" 制度令很多名校都轉了直資,因為想保証收生。這個直資制度就更有問題,有錢 "谷" 小朋友十八般武藝,有 "錢" 交學費,就可以有多幾個選擇。無錢的,孩子再聰明就只能等統一派位,等運到。這是最不公平的

其實政府也有責任教育家長唔一定要升名校 ( 或俾信心家長),好多家長明知仔女能力不足,也要抽名校,造成學位錯配。

全民面試也是不公平的,以我仔仔為例,佢七月尾出世,14 個半月就要考pn,考 pn 時佢是最細果批,同一些大仔/ 超大仔相比,interview 表現一定比人差。
所以,每個制度都有唔公平的地方。這個世界根本就不公平,要學會接納。
家長也不要有太多負面情緒,因為孩子是會感受到的。

HaYi  唔係, 係11月12月細仔先慘, 你個都是中仔, 一般般啦..  發表於 12-6-8 16:28

所以我只會俾仔仔學游水 ( 因為驚佢第日玩水上活動浸親),同埋只會學鋼琴 (雖然識鋼琴 INTERVIEW 係無分加,但我想佢大個仔可以在教會的兒童崇拜做司琴) 。
一定唔會谷佢有特異功能

QQilky 發表於 12-6-8 12:00
計分制
雙飛, 冇舊生分, 冇兄弟分, 咁咪隔咗囉

統一大抽獎,係唔計分的
‹ 上一主題|下一主題