用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣ ...
樓主: Happy_funny
go

TSL進入最後倒數5️⃣4️⃣3️⃣2️⃣1️⃣   [複製鏈接]

可能係見完家長,覺得大家個教學方向/理念都有好大距離而唔作考慮。

我都等緊個result,
仲有6日

我冇,
我只報咗陳守仁一間直資
如果呀女on waiting list,
我就會去大抽獎,選啲冇咁谷冇咁大熱,
之後再叩門

我哋要做都做咗,唔擔心得咁多

good luck !

有offer

hppa    發表於 16-1-27 14:50
wing.2bb    發表於 16-1-26 11:11

thx
waiting list mama 唔好灰心,仲有機!!

btw 新界西嗰位mama,
我都係新界西mama
呀女讀普通有學卷local kindergarten,
平時冇學咩班,
學校又唔谷,
不過我煮飯時仔女會幫手,
日常生活有自理能力,
我同先生會俾小朋友從錯誤中學習,
錯唔緊要,但一定要認,
要有禮貌。

活動都係weekend daddy教踩板,教游水,睇cartoon,
佢又會同細佬玩,一個普通5歲小朋友做嘅嘢,
interview 兩次都係著同一套衫,仲係polo dress 加一對白飯魚
老公帶上去interview, 佢自己t-shirt短褲

其實唔好太大壓力讀咩幼稚園,
應注重小朋友個人品德/行為(although 我小朋友唔係特別乖),
做一個5歲會做嘅嘢,自自然然就得
(個人意見)

hppa    發表於 16-1-27 14:51
lauwingtai    發表於 16-1-26 14:33
ME1227  Good Sharing  發表於 16-1-26 13:42
bonbon1106    發表於 16-1-26 12:34

Shukyanchau 發表於 16-1-26 12:58
謝謝你的回覆,很大的鼓勵!我對係龍鳳胎,好希望將來兩個都讀到陳守仁!唔知道你有無考過圓玄與李宗德,你 ...

我只報一間直資 (後來發現原來有間叫林文燦都ok)
我冇報圓玄,我住呢喥去守仁仲快過李宗德,
同埋打算呢間唔收,我會大抽獎
唔想小朋友去咁多學校interview, 我覺得一兩間就夠,
咁細年紀就要見足咁多間學校,overload可能會有反效果

我老公都surprise 點解香港見學校仲難過見工

Ymmat 發表於 16-1-26 16:53
請問妳知道會有校車經屯門嗎?
有,
同埋年年路線都唔同,depends on where the kids live

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

副校冇問我哋報幾多間,
但有問我哋點解選呢間 over international schools
同埋唔會表明收定唔收,
大家只係交流意見同睇法

dttmtong 發表於 16-1-29 12:24
老實講,七仟人㨂淨個四佰個真係個個都有返咁上下勁,真係好難㨂。

調轉咁講,如果佢話你個小朋友無機會你 ...
認同, 仲有學校都要會見吓家長,睇最後大家個理念會唔會相近,男女比例,種族,各小朋友有咩強項等,
始終學校都冇可能一味只收同一類型嘅學生,每位學生各有所長right?!
加上女仔普遍學術係比男仔好,咁學校都冇可能收哂女仔,
所以見完家長仲要排吓呢啲比例(我個人覺得)

其實小朋友可以去到2nd in, 家長見埋校長,已好好
我有好多朋友仔女過唔到1st in
唔好因為on waiting list 而感到失敗/挫折
亦唔好因為校長講某啲說話而上心,可能打個圓場
家長都咁嘅心情,小朋友都會對事情都係咁睇法,好易受到影響。

(唔係馬後炮,我未知result前都係話報得一間直資,收就收,唔收就去大抽獎,要做都做咗,等天安排)

beirut    發表於 16-1-29 15:37
hppa    發表於 16-1-29 14:09

而點解咁多家長當呢間係二奶,
我覺得呢個就係HK 本身教育policy同埋羊群心理一個敝病
令好多有心去讀嘅小朋友(或家長)受影響
我好記得填學校問卷時,我老公話HK入學要interview 已係好ridiculous
而大家可以過唔關斬六將去到parent sharing session 真係好叻叻,
你都唔好灰心,如有好多人有其他offer而放棄TSL offer,
應好快會由waiting list 去到acceptance

hppa    發表於 16-1-29 14:09
zebraking   俾個LIKE 你!!!  發表於 16-1-29 13:05
QQmamimi    發表於 16-1-29 13:05

講開英文,
我反而有少少保留
英文當然要有一定認知,
每間學校都有佢standard, 但應該會係加埋其他因素
因為我過唔到1st in 朋友嘅小朋友,全部都係mixed+讀國際學校

聽聞今年收多咗本地,以中文為主學生

我去註冊當日係9am-12n,
我11:30到時拎號碼係90幾號,即已有90人去咗register, 未知我之後仲有冇人去

所以on waiting list 嘅朋友要有心理準備

其實冇話邊間最好,
應係邊間近自己教學理念,同埋適合自己小朋友,
間間學校curriculum 都差唔多,
大多數都要跟education board 個指引去做,
間間都要考默
但教學方式就要視孚學校本身係用咩方式。

而小朋友本身係谷得吓,或要踢一踢先ok, 咪去傳統填鴨式學校,
但如果個小朋友係活躍啲或好鐘意天馬行空,就應要去報吓活動多或創意多嘅學校。

btw 英華係好啱男仔讀,啲教學方式真係好for 男仔
我有朋友都打算報英華,就係因為佢like 教學模式好啱男仔個性

flostangraphy  agreed!  發表於 16-2-4 11:26
hppa    發表於 16-2-4 11:09
‹ 上一主題|下一主題