用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]傳統學制的好與壞
樓主: hkpapa852
go

[討論]傳統學制的好與壞 [複製鏈接]

對我黎講,或對我小朋友黎講,抄寫唔係為記字點寫,係為寫靚d字,佢唔係抄寫入腦個d,反而只係睇,佢仲入腦,但我係希望佢寫字寫得靚既,不過要配合時機,小一小二唔適合大量抄寫,幼稚園更加唔適合,太早大量寫抄只會寫壞手,欲速則不達
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 16-6-22 17:02
咁好難討論了,傳統不等同填鴨式,及什麼抄寫!
咁定義左何為傳統教學先囉,睇左五頁,幾個人幾個版本,梗係討論唔到...
Learning to Read, Reading to Learn.

邊d教學方法係傳統教學?邊d係活動教學?

MrBeast 發表於 16-6-23 13:03
簡單來說,i would say:

傳統:單向,以重復練習為主,十分工廠式
咁傳統教學改名為傳遞教學 (即單向傳授知識)
活動教學改為互動教學

會唔會件事立體d,冇咁大分歧呀?

hkpapa852 發表於 16-6-24 09:28
其實10個有9個家長根本都唔清楚咩叫活動教學, 一味以為叫得"活動教學"係會"開心D/壓力細", 就一窩蜂話想搵" ...
習慣有標準答案既家長,遇到開放式project喊都似

MrBeast  又唔覺,身邊唔少係幫小朋友做埋交差  發表於 16-6-24 12:19

retriever 發表於 16-6-27 08:30
做project可以hea過,傳統抄寫,標準答案難hea過。

所以某程度亦可以話活動(project based)  workload少d ...
咁既心態,讀乜都死啦...
‹ 上一主題|下一主題