用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

1/3機會係band1,我覺得揀到間適合既學校已經成功左一半,另一半係培育到小朋友對自己學業負責任就完成

little_yolky    發表於 15-7-20 11:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Band5 發表於 15-7-20 19:43
如果講培養一個Band1生,我估係指目標升讀
英中,因為banding並無其他意義。這同B1a或者頭十頭三等等,根本 ...
//一般中等嘅天資加適中嘅努力應該已好足夠//
同意, 考唔到band one多數唔關個細路既天資事, 有d兩歲就以為係資優都考唔到有好多
Learning to Read, Reading to Learn.

咁又未必四班成績平均既,班第一考級十名內係合理範圍

小學黎講溫唔溫書成績可能唔會相差太多,不過習慣溫書係學習態度問題,明知溫同唔溫成績分別唔大我都會要小朋友用少少時間溫習,我唔會因為佢進步空間細而唔駛佢溫習,呢個亦係責任問題,同時都係為適應中學生活作既準備

我指考試時溫書,平日都唔駛溫,因為做功課已經係溫習當日教既知識

瑩瑩老豆 發表於 15-8-1 22:59
資質最重要, 這才叫贏在起跑線 
成功需父幹, 老豆識諗先叫贏在起跑線 (好似係)

ANChan59    發表於 15-8-14 12:43

aleung922 發表於 15-8-5 11:05
回覆 BennkiChu 的帖子

只係大家討論吓, 不用say sorry. 其實每間學校唔同, 如何定名次佢地先知.  講真成 ...
搏命、努力得返既成績更有成功感,其間更學懂珍惜和堅持,每個小朋友都唔同,因特質安排不同教學方法,呢d就係因材施教,唔駛理其他人成績點得返黎

ANChan59  因材施教 個個不同,無得照抄。  發表於 15-8-14 12:45

austism 發表於 15-8-11 08:15
Band1生,靠先天多d..............,但如果已有先天的優勢,但冇努力,都係白費!
如果band1成績係靠小學時被逼學習得返黎, 咁青春期就好易倒行逆施

我都覺唔駛死火,冇錯答題技巧係取分關鍵之一,但講到補習先學到,只在學校學習就冇乜機會拎到高分,唔認同,係神化左補習定弱化左老師?

TwinWong 發表於 15-8-12 22:07
係, 我地依家LEE 班新一代, 只係識韓星EXO, BIG BANG... 什么男團女團, 個個样都整到一模一样, 我完全分唔 ...
大家研究下,網絡作家呢個方向提升對中文興趣可唔可行?
‹ 上一主題|下一主題