用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-11-2 16:44
呢個問題咪正正所謂學習動機有關囉。只對小朋友講唔俾心機讀書,大個咗乞食,或讀書將來會有好生活對小朋友 ...
同意,同小朋友講而家唔點點點大個會點點點,佢地冇坐過時光機,根本唔會想像到,除非個反面教材係父母自己,咁對小朋友黎講可能會切身d...
要控制一個人唔駛威逼利誘既,控制到環境,佢自然會跟你想既去做,正所謂為勢所逼... 事後佢可能以為係自己諗通就最理想
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

homeuser 發表於 15-11-3 22:49
佢係要逼,唔係就hea到你唔信,我依家係等佢習慣成自然, 做到細路仔係要讀書做功課,好似食飯瞓覺,係生活 ...
佢係會習慣成自然,習慣有人逼先會郁,責任感/自律呢d除左身教,仲要智取,係生活中發掘下佢冇責任感而衰左既實例。小朋友大大下就會覺得自己有同大人一樣能力,呢個時候畀佢知道責任感係成長既證明,咁佢係自我推動下就會稍為有d責任感,然後你助佢一把就可以
Learning to Read, Reading to Learn.

marcuscyrus 發表於 15-11-4 14:14
我都記得佢阿,不過最近冇哂聲氣?我期待佢post卷
佢一早畀人封左艇啦,而家轉戰facebook,我有見過佢開既group

小時了了  咁您都知, 個group大約叫咩名  發表於 15-11-4 14:24

回覆 小時了了 的帖子

我pm話你知

小時了了  Sorry! 問下您 fd group 野, 竟然令人俾人嘈! 真心 Sorry!   發表於 15-11-5 09:39

Iamcatlover2015 發表於 15-11-4 21:54
朋友話個谷已停收新會員因為見你咁攪, 連對上一個星期加入的會員都踢走哂, 咁樣透露人私穩真係覺得沒問題?? ...
咁真係有大誤會喇, 個group我好早之前加入, 如果我係不滿佢而透露佢私穩, 我一早公開咁帖出黎啦, 只係有欣賞佢既家長提起佢, 所以我先私下pm畀佢, 佢點解係呢度畀人封左帳戶, 我唔知原因, EK耐唔耐就有人被封, 原因未必搵到, 但唔係呢度所有家長都係佢敵人, 以前有好多fans架喎
很抱歉為佢帶來麻煩, 有咩可以幫到佢? 冇link可刪除

little_yolky 發表於 15-11-5 09:25
水腫!!!!
唔係真係肥, 係望落去好肥。我唔係食好多鹽, 但唔知點解成日腳腫好厲害。
...
三個字 - D . N . A

little_yolky 發表於 15-11-5 10:56
係架, 尤其D大陸學生, 都唔知點訓練出嚟的, 唔好話學術討論, 就係勸酒, D詞鋒都好厲害, 好多說話可以講的。 ...
一個字 - 批

小時了了 發表於 15-11-5 09:52
其實呢, 如您所講 "佢讀到70分..... 我操佢90分" 我都好欣賞您咁忍得手唔操阿女, 我真係忍唔得手.

因為俾 ...
因為我地呢d初小,考試唔重要,仲可以慢慢調理底子嘛,你已經準備呈分又點會唔加把勁呢?

IloveJJ 發表於 15-11-5 11:35
搭下咀,想減水腫,有無試過跑街?我試過,隔日慢跑40分鐘,加埋控制下飲食,好快落磅,兩個月都減到10磅, ...
呢個topic我好想講喎,但咪繼續離題?唔理喇
想瘦身,除左帶氧運動如跑步,仲要穿插負重運動鍛練肌肉,但唔駛擔心練得太大隻唔好睇,因為女人體質一般黎講都練唔到肌肉現晒形,你見到健美小姐個d一定係食補充物品同專門訓練

有肌肉,消脂先快,食物補充會先修復肌肉後囤積,因為負重運動係將肌肉先撕裂再修復,如果唔需要修復肌肉,你諗下d營養去晒邊?

有肌肉係會重d,但其他人睇唔到你幾重,只係睇到外形,你地諗下減肥其實為咩先?

磅數同成績一樣,數字代表唔到一切

Iamcatlover2015 發表於 15-11-5 13:02
其實人人都有權選擇唔同方法管教仔女 ,實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?   ...
嗯,有更多溝通就更好互相了解喇,係因為有人批評谷主令到佢要踢走人,咁應該唔關我事,因為我從未批評過佢,無論係EK以前定而家或者fb group裡面都冇,我冇公開貼link,所以我知道因我而入group既媽媽係點既人,我亦相信佢唔會亂批評人,我諗係咁啱我話知佢個fb group同時又有人批評佢,所以有誤會?
如果事情唔係我所諗既,歡迎你再回覆讓我多了解發生咩事

Jane1983  支持吓先  發表於 15-11-5 13:31

oooray 發表於 15-11-5 12:52
肌肉撕裂再修復咁恐怖?自劈幾刀咪仲有效??
撕裂同斷裂係兩回事...
http://goo.gl/eXy1Gw <-- 上網隨便search,撕裂>修復>長大,大把呢個理論既文章參考

oooray  讀得書少;才疏學淺;抱歉!  發表於 15-11-5 13:51

little_yolky 發表於 15-11-5 17:34
首先咪就係要你好熟個範圍先囉。要先自己溫熟個範圍, 然後再細心睇下範圍內做過既練習, worksheet, 測驗,  ...
一年一次就老十年,兩個夾埋一年就兩次... 讀完個小學呢...

little_yolky  所以咪要用11個月時間回氣囉。  發表於 15-11-6 09:32
little_yolky  阿妹才小一上學期,無整啊。  發表於 15-11-6 09:32
‹ 上一主題|下一主題