用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?
樓主: kkmun
go

關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?   [複製鏈接]

其實區內家長都大約估到,唔同區既就唔駛擔心啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

kkmun 發表於 15-5-22 13:52
當日, 小兒由校巴哭著下車, 我問清事情後,十分憤怒, 這如同壓倒駱駝的最後一根稻草, 我即時打電話去訓導主 ...
好感動,睇左咁耐,知道你唔係少少事就插手小朋友爭執既家長,需要既時候出手唔係個個家長都做到,好多時怕誤會只係借口
有句說話係「有些事還是得以強硬的手段才能令對方理解,比如說,自己到底有多認真之類」

就算只是透過文字,看到你說兒子泛起大大的笑容,熒光幕另一邊的我也大大地感動

加油,希望你同小朋友都開心快樂地生活
Learning to Read, Reading to Learn.

kkmun 發表於 15-5-28 11:04
這對於我來說無疑是晴天霹靂, 我問主任為什麼: “我問過其他家長都說冇問題, 問你的時候你想也不用想就即時 ...
其實你又唔駛畀壓力自己,大家唔係食花生睇戲既心態,你慢慢唔緊要,同埋我想知你仔仔而家返學開心嗎?擺脫了陰影嗎?

kkmun 發表於 15-5-29 08:25
回覆 kkmun 的帖子

多謝關心, 小兒在小四遇到好好的班主任, 所以情況已有改善, 只是從此學懂不會以職業去 ...
有共同經歷考驗,相信一家人的關係比其他人更好,加油

Olympian 發表於 15-6-1 11:57
所以冇得同學校鬥。只能出軟攻。一出硬攻就都註定冇好日子過。
同安老院一樣,人質係佢手,除非準備好晒絕地反擊,否則,邊個敢出聲?

bb67890 發表於 15-6-5 12:23
但係9l網唔止一個大教學團體,有浸信會一呂和沙呂,路德會梁小,保良局朱小和簫小,救世軍田家炳,聖公會主 ...
因為只係呢個帖就幾乎估到 (91網,大教學團體,二線,樓主住既屋苑環境,火車站距離,百幾級樓梯),睇埋隔離板你直頭可以肯定
‹ 上一主題|下一主題