用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
樓主: vckchoy
go

讀名校嘅代價 [複製鏈接]

scyauchris 發表於 15-2-16 11:35
初小夠小心咪有好成績,高小就唔知!高小不是該自己温習嗎?
大把高小都唔敢放手,由頭跟到尾,最主要原因一定係呈分試啦,但我見初中個邊都仲有人問緊中一中二係咪應該放手... 就唔知講咩好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

scyauchris 發表於 15-2-16 13:46
回覆 MASAYA 的帖子

我現在都無乜理,唔通要我小五返轉頭?默書無理由高小要理卦,所謂高小要理是否叫個細 ...
我而家初小都係幫佢溫英默,中文由默詞語轉默課文個陣,幫佢讀課文個陣點知佢背鬼左,咁之後中默都唔駛理,但唔知點解英文串字係都唔入腦,所以考試都只係溫串字,結果考卷返黎全部錯都係串錯,明明記性唔算差,而家諗住由佢錯到小三先睇下駛唔駛理,話定唔佢自己fix,我乜都唔駛理
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-2-16 14:49
我本來無乜理阿女, 但學期初佢連續兩次英默得6X, 咁我就同佢預默下。上星期家長日, 老師同我講, 我有同佢溫 ...
我地班主任其實開學就叫我地唔好小一放手,話呢段時間跟足d,升上去就會好d,但我見佢自己搞掂,係咪冇理由仲特登插手先?跟住有次中文老師要求見家長,開頭以為話小朋友有乜衰野,原來係話家長冇0係屋企睇實d功課,話d功課其實家長睇完,有錯要即時教返0岩,老師見家長係因為個家長,而唔係個小朋友

little_yolky  你問佢咁學校請你返嚟做乜?   發表於 15-2-16 15:47
little_yolky  真係見家長  發表於 15-2-16 15:46

Jane1983 發表於 15-2-16 13:55
回覆 MASAYA 的帖子

真係好睇一直以來家長點教,多數小朋友到高小都識性,知道責任,但見到有d真係吾掂, ...
高小懂性既小朋友上到中學都唔駛點擔心,如果係家長推上去既,都唔知初中點適應...

Jane1983  係難搞ga  發表於 15-2-16 15:24

講到尾都係適合就最好,以前d人成日話家校合作,其實最重要既小朋友冇理到,家校雙方理念一致之外,應該加埋小朋友共三方都適合先可以

ANChan59 發表於 15-2-23 15:02
又好難既 .....
你問小朋友要幾多樣功課 ..... 大多數答 : 0
我唔會問呢d... 你做老闆都唔會問員工今年想加幾多人工...

ANChan59 發表於 15-2-23 16:31
初小時,我有問過 .... 他的答案就是 0。

中學之後無再問 .... 因為已知答案!
你原本期望佢點答?
我意思係, 小朋友文靜或內向可以揀間傳統少少, 坐定定唔駛兩頭擰, 活動教學要小組討論反而未必適合呢類小朋友, 如果個小朋友勁活躍, 畀你入到間超級名校, 但勁嚴要佢坐得好好聽書, 咁佢死梗啦

選擇學校條件很基本,例如宗教,地區,校風,老師的愛心 <-- 我好像在另一帖跟你說過我的選校條件跟你很像,亦很感恩抽到,現在是可以步行上學的基督教小學,程度也適合,不太深不太淺

高小要應付呈分試,我明白學校都唔可以太跳離呢個制度去教,初小是不是絕大部份都活動教學我不知道,但如果初小不但不能培養學習興趣反而是去摧毁,我相信就係揀錯學校,我區最top兩間學校我知道學校很嚴,未必可以包容很活躍的學生,如果我女讀呢兩間,我相信佢會喊住話唔想返學,佢幼稚園有同學抽到其中一間,我由衷地為佢高興,因為覺得佢性格好適合讀

上中學,我只想揀間係學生自發學習,唔係學校逼迫,咁自學習慣當然由小學開始,但第一步係先有學習興趣,又其實我覺得大部份小朋友都有學習興趣,只要大人唔去摧毁就一直都有
‹ 上一主題|下一主題