用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

係失敗左,係你失敗左,佢冇失敗,佢冇做唔到自己訂既時間表,只係冇做你個時間表

子女唔跟父母時間表做好正常,只係失望,又唔係絕望,新學期開始喇,大家加油
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 14-9-1 12:38
但係佢講大話同我講話佢有做。
佢講大話畀你識穿左,咁佢失敗左
咁佢對講大話被識穿有乜反應?
Learning to Read, Reading to Learn.

不如等呢個學期過一段時間,發現阿女真係上進心差左再發火啦,如果心散完兩個月返黎其實成績冇差,我覺得幾好喎,同我地大人做野做到發癲一樣,去個旅行返黎有120%效率

HaYi  agreed  發表於 14-9-1 18:06

little_yolky 發表於 14-9-2 10:03
學鋼琴的目的:

家長:培養小朋友琴棋書畫的氣質
我會覺得想小朋友投入學一樣野,一定要提起佢興趣,要提起興趣不外乎觸動佢神經或感動到佢,點解十年前咁多人學圍棋,因為一套棋魂大量名場面帶動大量讀者去捉棋,廿年前有jordan同slam dunk所以又好多人打籃球,如果搵到一首曲感動到佢,你想佢停一停彈琴都難,最近我老婆聽返久石讓既音樂會感動到想喊,幾廿歲人又話想彈返琴

little_yolky 發表於 14-9-2 10:44
大家討論下個時間表。

你覺得將一日時間劃分兩段唔好嗎? 半日做完計劃內事務, 有半日可以自由玩, 看上去靈 ...
你個時間表有冇break? 係連續四個鐘定每件事中間有個break? 如果目標距離遠小朋友就好易放棄,目標短,見到𥌓光先會向前行,當然有d小朋友專心起上黎勁過大人,不過普遍都唔係

little_yolky 發表於 14-9-2 11:09
無break的, 我同佢講如果攰可以中間休息一下無問題的, 又唔係返工, 所以只要大概跟住做就可以, 唔一定要做 ...
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完全體,唔駛教育啦

annie40  great!!!  發表於 14-9-2 12:14

annie40 發表於 14-9-6 09:33
回覆 scyauchris 的帖子

當年大部份小學是半日制,教育局話全日制是烏托邦,家長是半信半疑。轉制開始一個 ...
我唔知教育局定全日制既詳細情形, 但如果時間分配權係學校手上, 我覺得可以上晝教書, 下晝做功課或其它總之唔係教書時間填滿全日, 我覺得要大量填塞知識方針係家長逼學校逼出黎, 最神奇係學校會受家長壓力去催谷學生, 上一句我0係一位教師口中聽返黎, 當時我真係覺得好神奇

MrBeast  冇牙力  發表於 14-9-7 10:29

little_yolky 發表於 14-9-23 09:36
錯, 係幼稚園!已約定某某男同學做佢老公仔, 仲講埋同學之間的爭風呷醋(因為個男同學薯薯咁, 好受女同學歡 ...
因為TVB每晚宣揚同窗或同僚必然要搞男女關係

little_yolky 發表於 14-9-23 11:44
我哋屋企除咗新聞同星期二檔案, 無睇過中文台的。所以唔會被TVB毒害

其實, 平時係無乜睇電視的 ...
你地唔睇0者,你小朋友d同學有睇嘛
‹ 上一主題|下一主題