用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 24-2-16 20:15
可能她很多資歷都係千辛萬苦先至可以做到的,不放入去覺得可惜,總是覺得差少少。

我在跨國企業打工時, ...
我相信你說中了她的心態,但有的時候必須要取捨,要怎樣取捨,就要她慢慢領悟。

回覆 dlam141231 的帖子

搭口問一句,女兒暑假後會到紐約上班,需要租住apartment。可否代問一下你兒子,現在Manhattan Midtown 附近租務市場如何?記憶中他住Brooklyn,那他在Manhattan上班嗎?往來交通方便嗎?因為預計會較夜放工。之前你曾提及過的Astoria又怎麼樣?唔好意思,太多問題,因想預早有個預算,謝謝。

dlam141231 發表於 24-2-24 12:22
我週末問問兒子, 現就我所知略說一下.
Manhattan的租金一定高, 兒子住South Brooklyn, 靠近Sunset Park,  ...
謝謝你,我只是記得你曾經提起Astoria這個地方,以為是你的兒子推薦,你大可不必專誠問他。我反而有興趣知道Midtown同Brooklyn的租金差距大約是幾多%?

dlam141231 發表於 24-2-24 14:33
租金差距蠻大的, 不過不是同時間段, 唔清楚現在Manhattan的租金.  
兒子自大三起就租住公寓, 一直在Lower  ...
原來租金差距真的很大,我會將資料告訴女兒,好讓她有個概念,謝謝你。

回覆 dlam141231 的帖子

題外話,你提到的Hell’s Kitchen,我女兒前兩年實習時也有考慮過,因為那邊的住宅相對較新,日本前公主及䮛馬都曾住在那裡。

Radiomama 發表於 24-2-24 18:43
佢會睇吓可否跟三位師兄合住,甘願做廳長,其中一位有車,如果可以一齊夾油錢,咁就可以好經濟。
...
咁要一齊返工/放工先得。

giver 發表於 24-2-25 02:05
係咪 2024 九月中入住? 我記得要幫你搵屋呀!以小女三次搵房嘅經驗,NYC 租盤都快來快去,依家睇吓先,真 ...
好呀,已經加咗你做好友,可以一齊傾。你提過嘅地方,我會留意下。
我個女因為而家唔响美國,會8月先到NYC上班,所以而家冇乜concept租屋情況,但join咗一啲差不多情況嘅群組。之前實習時,主力揾Murray Hill apartments,因為好貴又只租兩三個月,打算同幾個網上認識嘅女仔share,但後來分房出問題,女兒退出後住响NYU dorm。

放工幾乎一定係凌晨以後,所以每晚都會叫Uber,公司會俾返錢。我其實最擔心係落車以後到入屋嗰段路,最好可以停正响門口,朝早返工又最好近地鐵。

你個女幾多月開學?Apartment通常包唔包大件傢俬?

giver    發表於 24-2-25 19:04

Radiomama 發表於 24-2-25 09:18

好奇一問,囡囡的公司順利幫佢申請H1B定本身已是US citiz ...
Citizen。2022年return offer,本來2023年undergrad畢業後返工,但申請到獎學金讀一年master,所以向公司apply defer,2024年8月先返工。

dlam141231    發表於 24-2-25 11:46

Radiomama 發表於 24-2-25 10:49
恭喜啊!祝未來一切順利。
Master 去咗邊度讀?
回歸祖國,學好普通話

giver    發表於 24-2-25 19:04

barque 發表於 24-2-25 13:47
每晚都凌晨以後才放工? 傳聞每星期工作80。

其實好視乎個別公司文化,同一間公司,唔同team 又會唔一樣,聽聞做S&T嗰啲,時間應該冇咁差,但相對地又會冇咁高收入,所以行內都有鄙視鍊,不過80應該係常態,我女兒試過100+

barque 發表於 24-2-25 17:16
未知佢會入什麼team, 通過暑期工可以提早了解這個行業的發展和運作。佢都有提過可能會有大量OT夜放工,所 ...
我記得當年阿女公司會叫佢哋揀Team,要interview同networking,有啲team好多人爭,有啲就冇人吼。

dlam141231 發表於 24-2-26 02:37
80是常態, 是每週五天抑或六天工作?

我認識一個男孩, 聽說他選了朝六晚六 (另一選擇是朝九晚九), 他選朝 ...
可惜是這工種沒有一星期工作幾多天的選項,而是必須於deadline 前完成工作。初級員工主要負責做報告,所以要先集齊資料,但這些資料往往係最後一刻才到手,而報告一定要精準無誤,壓力不少。女兒說每天當中也有清閒時間,不過仍要留在工作崗位,所以他們基本上是最遲放工的一群。

Radiomama 發表於 24-2-26 07:24
公司的OT計薪酬,又有車津飯津,所以後生仔女會特別起勁,中年成家立室之後就未必肯每星期80+了。

我覺得 ...
晚上的車津飯津是有的,但不確定可否claim OT,所以我常說這工種是廉價勞工,唯一優點是,他們基本上沒有時間花錢

giver 發表於 24-2-26 02:33
好多 Apartment 都包大型傢電,or else online 買都方便,令千金工作太忙就加錢組裝啦。阿囡同上一位室友一 ...
阿囡因為改過好多次上班日期,每一次又要重新簽offer letter,所以未收到詳細資料,我哋可以一齊留意下

giver    發表於 24-2-28 05:33

Radiomama 發表於 24-2-28 09:02
睇咗阿仔封offer letter, 有得claim OT 同晚上飯津、包機票、搬遷津貼。佢都係話前輩分享工作每天12小時, ...
阿囡intern時offer letter都寫有OT,但係training時又暗示佢哋唔好亂claim,我阿囡不嬲膽粗粗兼係慳妹,所以claim咗一次,後來發現佢係成班interns入面唯一敢claim OT嘅,不過每個行業、每間公司嘅文化都唔同,不可一概而論。

Radiomama 發表於 24-2-28 17:07
原來如此,等我叫佢睇定啲先。
你個仔既然有前輩教路,最好問清楚先,如果個個都claim,唔claim就好蝕底。我覺得最好跟大隊,費時影响出年return offer。

Radiomama 發表於 24-5-11 13:04
學期尾考完試,阿仔即飛去Palo Alto, 落地之後即去買日用品,第一件事買咗架單車。砌好後試車,返工不用20 ...
平過坐Uber好多

Radiomama 發表於 24-5-15 10:53
暑假後study abroad的學習目標是什麼?似乎都是另外有scholarship的,對嗎?我仔反而想focus看master prog ...
咁早已經開始返工?三個月intern?

idachen 發表於 24-5-19 11:11
UCLA 在電郵中說明要求HKDSE 各科成績達B級,由於DSE 是1-5 排,所以想請教各位DSE 什麼成績才是相對他們的 ...
每間大學grade point scale都有所不同,問返大學當然最穩陣,不過我嘅理解係,佢哋唔會睇**,等如有啲大學A以上仲有A+,又有A– 等等。我覺得 B=second highest grade,所以若DSE最高係5,第二高係4,咁大學係要求各科成績達DSE 4。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊