用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

Emmy  媽 :

我阿仔而家見到個飯盒話好想食呀

Meyonw,

我今日同另一位家長傾計時, 佢地話高年班的家長講, 下學期開始來料啦!

Emmy 媽 :

今日我都係學校個網前, 都見唔到妳ge? 我同班長媽咪傾到8點幾先走.

Emmy 媽 :

我通常7點半左右到, 我今日同女班長媽咪仲有其他家長, 同班又有, 隔離班又有. 我在尖咀返工, 所以可以傾一會.

我阿仔因時間關係, 都係在車上吃, 可能太早, 所以只吃一點點, 不過一起身就會飲奶. 如果比阿仔知道附近有麥當當, 佢一定心思思. 好呀! 如果早就一起吃早餐, 但要早d 話過我聽, 等我早d 出門口.

我冇同阿仔溫閱評呀! 只係要注意做每日一篇啦! 應該唔係出課文d 嘢.

fyhui,

我地個老師話背黙2句, 記住背標點呀! 同藍書P.10-12, 16, 同phonics p and d, 佢話penmanship 唔使.

fyhui,

應該冇野溫, 要睇d 大姐大哥的臨場表現啦! 都唔知會出什麼文章.

Emmy 媽 :

help! help! 今日做penmanship unit 3 N. 1-22 可否給我呀! 在家裡, 今晚又要好夜返.

Emmy 媽 :

真架? 一定開心死佢, 佢已經問左我好多次, 點樣先可以做班長. 我就話要乖D 同努力讀書先得架!    

Bellita 媽咪:

歡迎你呀! 多d 上來傾吓啦!

Ekiip,

會唔會每班都唔同呀! 對不起, 我地果班(1D) 已經交左. 冇copy 在手.

我都好想去, 要返工, 公司又有客到, 去唔到

fyhui,

應該係報左做26/10 的義工家長要於20日回校開會.

Bellita媽咪 :

我就冇定時間上網, 有時間先上.

keikeipig

Meyonw,

請問知唔知化妝是否會幫每個小朋友化定自己要同佢化?

Bellita, Mercury,

31/10 黙英文 :
1) Phonics : m, n
2) 背黙 : How old are you?
              I am six years old.
              We laugh together.
3) BK 1A P.28,29,34

1/11 甲評中文高效識字(1-14)課,第五課除外

3/11 英文評估 BK Unit 2, 3

下個星期好忙. 放4日半假, 大家要努力呀! 呢幾日又要變癲婆啦!

keikeipig

Mercury,

祝妳囡囡快D 好返! 好好休息啦!

keikeipig

Mercury, fyhui,

聽聞英串是不計分的.

妳地阿女有否派回上星期的英文FA, 有3班派咗, 很多媽咪 嘔哂血.

我阿仔話老師比咗份大學七年級的卷佢地做, 好深, 所以唔識. 有一點我好開心, 佢識串我個英文名, 只是漏了一個字.  都好安慰了.

大家努力啦!

keikeipig

Mercury,

我阿仔太誇張, 係形容份FA 好深. 阿仔話噚日果份聆評唔識, 又唔知評成點.

各位媽咪:

有媽咪問過老師, 話考試份卷會深過份FA, 慘啦!

英黙好似係黙番之前的dictation 內容.
‹ 上一主題|下一主題