用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學生活費
go

英國大學生活費 [複製鏈接]

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

我就再多你一些,因早上要趕搭巴士,趕不到宿舍食,回到學校食三文治,發育中,小息要再食多份三文治。放學後他去做健身或打藍球,食完晚飯才回宿舍。我不想他食即食面,都叫他外面食多些菜,用在食方面較多。

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

他今年foundation, 生活和大學一樣。宿舍原本包早晚,但早食不到,晚餐一星期可能有兩晚在宿舍。宿舍不可煮食,平均一天£20食,我要求他寧貴食健康,不要貪平只食炸嘢。每月巴士返學£60, gym club £2x 一個月,每星期book 室內場打波。星期六日去街,洗衫約£20 一個月,靚衫或褸叫他出去乾洗,好過污糟放回櫃內。生活一切用品,衣服鞋在英國自己買。
考試費,月費電話plan, 宿舍自己用的家電,short trip去玩或到我朋友家(飲湯)使費不計入每月零用。

請不要怪我孩子大使,因為我不是要他做苦學生。

整體一年洗費比boarding school Year 10,11 還平了。所以大學比中學是用小一些。

AS-Ma-Ma 發表於 16-3-19 14:08
吓。。你咁講,系咪即系佢一D都唔慳家
都要看看你個區的生活水平,我仔個區近London 及旅遊區,生活水平較威爾斯及北面貴。有朋友個仔一日三餐煮帶去的即食面,就算lunch 買三文治,分一半lunch, 一半dinner, 但男孩瘦得很可憐,家長就自豪每月零用£100搞掂,都要看你要求怎樣。
‹ 上一主題|下一主題