用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: silvia_ng
go

09年小一 [複製鏈接]

我都想睇呀!!!!!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-1-21 16:02 發表

哈哈...我剛係1月1號cut左.....

昨日唔係做適體能呀, 係normal Friday既PE lesson...

原帖由 silvia_ng 於 10-1-26 22:07 發表

今日好似p1做適體能呀, 攪到呀仔係咁話想參加sport day既跳遠喎, 仲問我下星期會唔會去同佢打氣加油。但我問多佢幾次, 佢話老師未confirm比佢參加喎...哈哈(其實呀媽都冇打算去 =p) ...

This is the book report.  Pls check email for instruction....

原帖由 silvia_ng 於 10-2-16 21:23 發表
新年剛開始, 小女子就有事求救啦...

請問咩係book nuts? 我見係其中一樣功課, 但我同呀仔都唔知係咩.....="=
(係咩色封面, 要做d咩架?)

唉, 我睇完卷後, 簡直 , 真係忍唔住..  careless mistake 多到不可再多..........

原帖由 silvia_ng 於 10-4-1 10:43 發表

我仔反而係1st test 80+, 之後考試70+, 而家60+...一路退步 睇黎要好好同佢睇下報紙+圖書先得啦

我都時時甘同自己講, 但係我仔下學期既唔小心比起上學期真係嚴重好多, 都唔知點教佢  

原帖由 Little_Princess 於 10-4-1 22:24 發表
Same here :

Actually, many friends told me that kids' score in P1 or P2 does not really matter.  Mature students may handle exam better because they have a clear conce ...

未啦, 宣家重係度做report,   不過希望呢個星期日, 可以開始同佢睇下一個禮拜要考既野, 都幾多野...

句, 我就會要佢試做, 不過我覺得作用唔係好大, 佢考既時候, 又唔係寫番溫左果句, 重要兼埋勁多careless mistake....

原帖由 silvia_ng 於 10-5-29 01:03 發表
P1家長們, 你地個個潛哂水呀? 大家開始溫書未呀? 我仲未有時間同仔仔溫中文。但為免案件重演, 我都將會少D OT , 早D返去同佢溫書...

大家有咩好提意, 可以幫佢改善作句呢? ...

但願如此, 但佢地既careless mistake真好離譜

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 14:14 發表

嘩....我鄧你心急喎! 我唸今次大家都有比心機溫書, 我估小朋友都應該有進步既!

2E 呀!

原帖由 silvia_ng 於 10-8-26 17:45 發表
大家小朋友P2入咩班呀?

小兒2B, 希望都有人同我一樣啦!

係呀, 我仔都係咁!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-2 21:35 發表

係囉...我都唔見其他P2家長上黎既?

我仔話今日都識到一個新朋友, 但小息時都係去返搵上年P1既小朋友一齊玩。佢地呢班舊朋友, 小息時都會自動自覺行返去老地方呢。 ...

唔係呀?  洗唔洗咁"橋", 舊年又係咁!!!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-3 10:41 發表

我仔都話你個仔有一齊行過去玩。另外, 佢而家果班有一個同你仔一樣英文名既小朋友, 就係佢第一個識既新朋友, 你話幾"橋"

我估大部分同學都呢part出事

原帖由 silvia_ng 於 11-3-31 16:52 發表
我睇中文閱讀份卷時有個疑問, 第二頁話完整句子作答, 但第三頁寫明"簡答", 但我仔真係簡答而比老師扣分。

返到黎呀仔問返我, 咩叫簡答? 同完整句子有咩分別喎。但我睇一睇老師比佢地個答案之後, 我都唔知點解釋比佢 ...
‹ 上一主題|下一主題