用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嬴在起跑線?
go

嬴在起跑線?   [複製鏈接]

爽媽,
我同你situation 差唔多, 個囡又係0907B, 我一路都冇迫個囡要學乜學乜, 因為我相信, 冇人大個係會唔識A-Z 同數字, 但我最終考local school 差不多全waiting, 但兩間international 同victoria 就收咗.
其實我day 1 已經諗住行international, 除咗唔buy local system 咁谷法, 我希望個囡睇野可以闊d, 個世界唔係凈係得測驗考試,亦都唔想佢為咗張 cert 去學琴or ballet. 我響大學做野, 咩野學生都見過, local training is not my cup of tea.
我屋企收入, 支出同你都差唔多,  我選int'l school 因為我覺得"直資學費+ N樣課外活動$"條數都響番到, 但我依家要諗既, 就係響唔響35歲前"咇"多一個, 同埋值唔值得為咗生多一個(供兩個讀 int'l), 而降低依家既 living standard...

Gerard 發表於 12-3-8 16:45
真的不好意思,提供了錯誤的資料,因為此數字只是朋友在政府部門工作,而他的兒子又是讀緊國際學校,所以沒 ...

我就正正係你引用個例子果到做, 信我, 大學係好鐘意收 IB (起碼到呢一刻都係), 因為覺得 IB 學生in general presentable D,  at least 上堂唔會一舊木咁坐響到聽, 會participate, 咁對成個課堂既氣氛都好
(題外話, 其實好多外國 prof 同學生初初到香港, 都會好surprise, 點解上堂冇人問問題&有咁後坐咁後, 又或者個prof 一問問題就個個dup 低晒頭, 我話係呀, 我地自細既training 就係咁, 不要問, 只要信/記)
個數字得百幾, 係因為呢一刻ib 都唔係majority, 而讀得IB 多得 target overseas universities, 所以 local universities 咪好似唔係收好多咁, 但其實係唔係咁多ib 學生apply local...

回復 caca316 的帖子

please check PM

回復 irene_the_pooh 的帖子

係~ 其實從工作上都睇到, 香港學生其實學術水平好高, 但係唔識表達出嚟, 外國學生可能"吹"得好勁, 實際做落冇佢講得咁勁 (實際例子: 本地學生得閒響宿舍係打機, 外國學生得閒係去pub 飲野傾計, 兩班學生其實點都溝唔埋!)
‹ 上一主題|下一主題