用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 帶手機
樓主: Guardian-angel
go

K1 帶手機 [複製鏈接]

回覆:K1 帶手機

媽媽,你覺得冇問題其實唔需要問人。
你既擔心,個個父母一樣會擔心,我都有2個小朋友。我大女都係傻傻下,我都擔心既。
但我只能同你講,你咁多擔心,擔心到幾時?擔憂99,我明,點會唔明,你同時你要知你既過份擔心,當小朋友大,佢會覺得有壓力。點解唔放鬆自己?將來仲有大把野你擔心添!咁唔通邦住佢地?

你話你屋企附近學校冇咁好,呢樣野,係你要自己去取捨,究竟一個小朋友安全為先定學業。但我係你,我會揀返就近學校喇,冇野係2全其美的。

重申,我冇話你擔心係錯,只係想講唔好過份擔心。

同埋我想講,你咁擔心,有時意外野都好難講,touchwood交通意外呢?係,你講留個小朋友係車係可以避免,但都係囉,咁擔心就自己湊,冇可能又想呢樣又個樣。
我大女都係28個月大,細仔半歲,我係全職媽咪,完全冇人幫手,同埋日日拖一個抱一個咁返學。仲要係日日搭巴士返。

樓主,你擔心我都好明。正如佢n班主任都同我講寧願我湊返學。佢學校冇學車,但指出年k1..
因為我女真係見人走佢走。
但我可能會先同保姆車保姆講一講,同始終開始大,作為媽媽都要不停不停再不停提,認住邊個位先好落出。唔好人走就走。俾d信心俾小朋友,你愈唔識放手,佢地永遠只會依賴你,難道你想咁?

‹ 上一主題|下一主題