用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YWCA 紹邦幼兒學校
go

YWCA 紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

我明天interview, 1月B.... 第一次interview, 好緊張。

回覆:雪晴25 的帖子

打左幾次都冇左啲字。未有消息呀。要等二月,我估in 曬人先有消息嚕。

回覆:雪晴25 的帖子

面試就簡單嘅,同媽咪傾偈,同小朋友玩。講下小朋友性格,點解要來讀,有冇敏感之類。 玩玩具嗰部份就疊高積木,顏色板砌剩一個要小朋友完成,認圖畫比校長,拎唔同形狀積木比校長。全程都係十零廿分鐘,可能我冇咩野講啦,好似好快手走得人。

回覆:YWCA 紹邦幼兒學校

唔知見曬人未呢?

kokosmile 發表於 14-2-5 12:21
hihi,
我仔仔黎緊星期六都會interview...想問問
1) 佢有無時段要BB同家長一齊玩?
Hi, 各位,呢個post已經係上年既post來了...
我估個情況會有點唔同。 我上年係平日約見,在門口等入去之後見校長。沒有什麼特別事。

1) 沒有特別時段要bb同家長玩。
2) 家長同bb一起interview
3) 我小朋友唔係全部都跟指示做。 穿珠都係第一次玩,我見佢都好努力去試,我亦都有在旁指引佢。校長要佢指生果佢只係指佢鍾意既比校長。 過程佢都冇哭鬧過。 算係不過不失。

pandafood

回覆 happybbpig 的帖子

我係上年in架啦~ 條thread係上年的。

我仔讀得幾開心,至少仲未話唔想返學。 但我沒打算下年繼續讀呢度既K1.

首先申報左先,我仔有發展遲緩。 上年年尾先開始講野。所以比較要多D照顧。 唔知我既經驗你們可否作參考。

紹邦係一間好學校,佢係UNDER YWCA,所以課程設計都應該係由佢地自己搞的。因我見有D練習本既版權都係YWCA的。 當然佢地都有買其他書本作為教科書。 佢地有一位外籍英文老師 (好多小朋友都好鍾意佢,包括我仔); 亦有一位國語老師,都幾親切。 又有閱讀計劃,每星期都有一本書帶回來由家長伴讀,一星期中文一星期英文輪流,好似學校都會同佢睇一次。 課程深唔深我唔適合評,因我仔遲緩,佢就唔太跟到。 但我自己本身對N班既期望不大。 我只希望呢年比小朋友過得開心。

至於師生比例我就有點意見。 可能之前我沒有故意問番校長佢地既師生比例,就咁信左教育局份REPORT.  以為係1:8,原來佢地唔係,宜家我N班有31人,由2位班主任+1位助理姐姐。 究竟算係1:15定1:10,我真係唔識講。但我亦知道好多村校既比例都比呢間高。 我見今年佢地有點兒亂既,因為剛開學時有班主任走,升了位PLAYGROUP既老師上來,也應該要給她點時間去上手。 我相信下年會好好多吧。

佢地好似係會收左佢地自己PLAYGROUP學生先,之後有位剩再比其他申請。 可能會CALL WAITING 先收 ,因為我就係咁。  交通方面我見好多都坐校車,可能因為都太唔就腳了。 因為條長樓梯又辛苦,又一城行過去又可能嫌遠,我見有家長會坐203C巴士。 小巴我就唔多清楚了。

希望大家都搵到心議學校喇~

‹ 上一主題|下一主題