用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 16-6-20 12:26
不過講黎講去都係得個估字,我都蒲左呢度10+年,都無答案

知就好啦, 一日到刻係到出文話其他家長唔清楚派位制度,  你自己而家就話大家都係得個估字, 無答案, 你自己用 10 年時間都無法證明係點派位就話其他人唔正確,  真系服咗你

mcl203 發表於 16-6-20 12:25
你自己暸解清楚升中玩法先啦....唔好繼續提供自己都唔清楚既料

你囉到一個實質數據出來證明你地催捧嘅方法係正確先啦,  日日係到話係咁派位, 你連個學生係全港名次都未知, 就話係用呢個方法派位, 就強行話人唔正確 ??? 你問清楚自己係唔係真係知道每一個小朋友名次無派錯先啦,  你波話用自己方法返大陸, 你可以合埋對耳同對眼繼續信

dwkw333 發表於 16-6-20 12:26
佢冇話要係因為六年級升中地址變更才可以跨區

咁你 3 年級轉 地 址同派位跨區 有用 咩 ? 不過都係要向教局申請, 唔係你話要跨區選擇就得, 只要佢話得就得,  驗船無水密倉又得, 選擇性唔起訴劉江華老婆又得

Englandbaby 發表於 16-6-27 16:16
叩門的確是好辛苦,由等待到失望,非筆墨能形容!由考直資到放榜1年時間,我一直都收藏低落的心情,雖然我 ...
爸爸因此多咗了解小朋友的不足。現正會主動同小朋友看書交流,睇功課等。我也好好的反思自己的育兒方式希望第二年小朋友有進步再插小二。

呢個態度就正確喇,  做父母應多發掘小朋友潛能比佢地發揮 , 至於插唔插班...........唔好因為父母要威威而去影響小朋友因轉校引致 負面影響

‹ 上一主題|下一主題