用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-10-14 23:36
忍忍就过,適度关心、保持適當距離同个人空间,focus多d係自己身上,幾年就过~ ...
正是。

Yanamami 發表於 18-10-4 09:08
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心 ...
“冲凉食飯著衫做功課”,呢D我都係甘提下就算。但訓覺實在睇吾過眼,一日遲過一日,忍吾住出動鵝姐。

little_yolky 發表於 18-10-4 12:21
問題係出咗响C6度。我平時好多嘢都係唔叫 or 只講一次, 但C6就係咁鵝, 佢既邏輯係:
見你做錯唔同你講, 咁 ...
講真,鵝姐好煩。
有日個女又黑面,我同老公吾理,由得佢自己發脾四。我媽不知死活,竟然走去鵝佢,結果換來一聲大喝。我同老公兩個都無可奈何,講極我媽都係甘,係都要摸老虎屁股。

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。
你先生真係24孝,照顧太貼身,好容易養港女出來。

題外話,依家大女仲有沒有同爸爸瞓?遲D估計佢都吾想嘎啦

bb鼠 發表於 18-10-4 14:19
姐係要咩都同自己講會過去的~自己生嘅~
我個大未發病睇見都好驚
...
你女可能係個D稀有的,吾會發作品種呢?

妹妹頭 發表於 19-6-11 17:26
回覆 butterflylili 的帖子

我個女都係中一,就快13歲,我做足準備,迎接佢既反叛期 ...
你女可能會平穩度過,冇青春期呢!

butterflylili 發表於 19-6-11 16:46
遇到青春期的孩子,有時做家長的父母都會覺得自己更年期提早,真的會隨著孩子的脾氣而情緒起伏,做不到平淡 ...
我女都係中一。之前一兩年,脾氣很壞,動不動就黑你面,勁吾耐煩。到近幾個月,開始同我講返學校發生的野,態度好了很多。希望可以保持下去啦!

四隻貓 發表於 19-6-13 09:07
聽d家長分享話細時越乖越順從既青春期就會越反叛, 反而自細已經唔多聽話既青春期就平穩渡過. 係咪真的呢?

...
我仲有個細仔,就係頂心頂肺個種。過多幾年,如果個貼仲保留係到的話,我再上黎匯報佢係吾係大個左會乖D?不過我覺得機會微些。

Yanamami 發表於 19-7-12 21:44
哗!12月6月考試月,放X'mas, CNY, Easter假,唔洗食晏儲埋發死佢啦!仲俾零用?譚仔两餸$3x啫~

零用做咩 ...
請教一下,阿女生日仲會吾會送禮物?定係畀佢自己搞掂?
‹ 上一主題|下一主題