用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能令小三小女孩喜歡數學?
go

如何能令小三小女孩喜歡數學? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-5-17 07:54
我仔之前都好討厭數學,而家開始好啲,自己會主動諗點做 自己睇書做。
佢哋討厭,係因為覺得難,覺得自己唔 ...
請問提前教,係你教定係外邊搵人教?我都考慮黎緊的暑假要吾要提前教阿女數學。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
看看呢條link幫吾幫到你?

IloveJJ 發表於 17-5-26 14:18
自己教喳!我由阿仔小一掙扎到而家小四,都無出去學,只有oral我唔識講就搵人教,連普通話今年我都自己接手 ...
OK.
我都係所有野一腳踢,自己教阿女,無出去補過習。有時覺得係無係自己做得太過多呢?

IloveJJ 發表於 17-5-26 14:29
太過多,應該係指比個小朋友過多。但如果你外判俾人,係無分別架喎!
我主要係指以前我多數“授之以魚”,佢吾識得的野就拿拿臨教佢答案,依家慢慢調整應該“授之以漁”。邊教邊摸索,我自己都嚮道不斷調整。

回覆 0421 的帖子

不用客氣。
因我女係數感差的孩子,三、四年級時數學都係6,70分。我花了很長時間研究和向網友1234ats請教。然後從阿女升上四年級開始同佢補數。

內容由小二數學開始,每日補20分鐘以內,如是者堅持了一年半。目前進展良好,至少數學吾會係拖佢後腿的一科。

繼續慢慢來,還有時間的,加油!
‹ 上一主題|下一主題