用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

祝 :新年快樂!!!
     萬事如意!!!
     仔女聽話!!!

:恭: :喜: :發: :財:

wing,
你sms比華華老師,你問佢咩?係咪問題太尖銳,佢唔好意思答你呀!
我之前都有打算call佢,一來我無佢mobile,二來都唔知点問.
新年你同卓卓去左邊呢?恩恩年三十開始發燒,所以無咩出街

原文章由 wingtsang 於 08-2-6 11:05 發表
我前日send左個sms比華華老師, 但係佢都無覆任何野, 有d失望呀!:-|

[ 本文章最後由 芷芊 於 08-2-8 15:33 編輯 ]

Hello! marcusBma ,
你好!歡迎你多D入來傾下計.

All,
星期五,見到張回條,你地有無打算去(音小)參觀呀?
唔知係咪我兩公婆都無咩音樂細胞,我直覺恩思都
一般,學校個本[歡樂音樂藝術學園]春夏個本,
恩恩一聽打雷聲,就走了,秋冬個本重慘,一首都唔肯聽,
音樂學校...這麼近...那麼遠....:cry:

all,
abc咭,我只係同恩恩佩對,eg: a(字)<=>(亞亞a)圖形a
b( 字) = (爸爸b)圖形b, (都唔知係咪咁玩!)

fostemak,
[歡樂音樂藝術學園]春夏,開頭都ok,但一到行雷聲,恩恩就要off,
我想問下德福公文數重有無試堂呀?我想幫恩恩報下英文班,思睛有無上其他班?

原文章由 fostermak 於 08-2-26 13:30 發表
wing:
其實係見舊年十一月有公文試堂,囡囡上完好鍾意,就俾佢繼續上...
初頭係數1-3唔同嘅圖案,慢慢加到20,變成讀阿拉伯數字,再變成數圓點1-20,好似閃卡咁,佢數耐左,一望到兩點至十二點已經唔駛數,即刻講出係幾多,呢 ...

[ 本文章最後由 芷芊 於 08-2-26 23:13 編輯 ]

fostermak,
Thank Q!
親子運動會,我報了1)豆袋 2)跑步 3)障礙比賽,
但我地無参加4x100接力賽 ,無謂害人啦!
要唔要抽籤,,又唔知喎!

原文章由 fostermak 於 08-2-27 13:17 發表
all:
你地有冇同囝囝囡囡報名參加家教會o既親子運動會呀?我地報左名,但唔知會唔會要抽籤先有得玩呢?

芷芊:
我試過拿出黎問囡囡有冇興趣玩,但係可能d卡顏色黑蚊蚊,唔係好吸引,所以仲未玩過,反而玩自己買O既 abc配對 ...

今日我終於趕到早返學,帶恩恩去玩電腦,佢好開心,但我就要跑到死死下 ,去追巴士返工.
今日同位家長傾計,話華華老師轉做弱能學校,但又話佢有bb?

[ 本文章最後由 芷芊 於 08-2-28 23:30 編輯 ]

fostermak,
你囡囡咁精靈,好快會識架啦!恩恩今日也跳了兩三下,不過如果做足全套片,都幾係0野~
All,
今日收到通告,要家長自行選取圖書,英文書我都有,但中文又要小字,小頁,啱小朋友朗讀,真係頭痕

原文章由 fostermak 於 08-3-5 00:58 發表
WING:
乜有新運動歌,之不過呢兩個禮拜我放假,由爸爸帶囡囡返學,我負責接放學,爸爸提早帶佢返學校,等囡囡有得周圍玩,但就冇留低睇早會,因為趕住返工,咁咪唔識跳咯!!!

...

[ 本文章最後由 芷芊 於 08-3-5 23:47 編輯 ]

fostermak,
唔係揾40人講故仔,係要家長去公立圖書館借書俾小朋友讀多一本書俾人聽,即係total要講兩本書

原文章由 fostermak 於 08-3-6 10:25 發表
芷芊:
但係我未收到通告,要家長自行選取圖書,英文書,係咪自己買書,定去圖書館定係返學校借?

我淨係見囡囡尋日個閱讀袋"請聽我讀"果本書係之前讀過o既,同埋多左一張簽名卡,即係話要搵四十幾人講故仔,我諗係老師提高 ...

[ 本文章最後由 芷芊 於 08-3-6 23:03 編輯 ]

All,
今日起小朋友提早放復活假啦!!!
哎~本星期日恩恩有朋友開生日會,都唔知点
這個時間,你地會唔會帶小朋友返主日學呀?復活節咁多日都唔知可否去街街~

fostermak,
星期六晚約左99食飯, ,
睛晴一星期返4日英文班,係咪在將軍澳呀?我也為囡囡揾緊英文班,有D在何文田,有D在太子,有間在樓下,1)何文田(環語通)聽說好生動,有趣,2)太子(偲誠)-老師係港大碩士生,3)Johnwing樓下好處[近],而家重未知邊間好D!

原文章由 fostermak 於 08-3-14 01:14 發表
芷芊 & wing:
我呢個禮拜放緊假陪姊妹花,過下全職媽咪滋味,不過下個禮拜要返工,本來想同佢地落樓下玩滑梯,爸爸都話唔好,於是今日約左n1舊同學上屋企聚舊...

聽晚真道書院有入學簡介,你地有冇興趣了解一下?
電話係  ...

喧嘩,
我都係一個囡囡,所以我好明白你,我囡囡依家k1,係細女,我眼見其他大仔可以識寫自己個名,可以由1數到100,我心裡也有点擔心,前排試過叫佢一日寫一頁連線,佢開頭都好開心架,但過了兩三日,佢就唔想寫,接著發脾氣,我當時都好唔開心,心裡想[你唔好浪漫時間啦!咁樣會好虧底架!],足足攪左三四日,一日我放假,在home又同佢寫連線,由於多時間今次我同佢玩了半小時後,才叫佢寫,佢竟然寫了四頁紙,我終於明白,無時間個個係我,唔係佢,
唔好俾小朋友在你眼上或行動上Read到你的煩和擔心,平日在家輕鬆地看英文TV,係home同小朋友講英文,如果講講下唔記得,講左中文,咪當玩遊戲咁,睇下邊個可以維持最長時間用英文,or 揾d開心D英文班會好D(以上純個人意見)

喧嘩:
34網係咪即係土瓜灣?聽說YMCA(尖沙咀)英文班phonics都ok架,但因為要用筆寫字,所以我無資格参加,重有English Talktown,Story Adventure,English Drama Club....你可以試試,不過好多人報名,如果入會做會員就一定有位.

fostermak,
哎~我尋日去了johnwing佢話week1-6都無位,偲誠叫我暑假才開班,何文田唔就腳,
而家維有連工聯會都look look啦,因為真係好平$340(12堂)@28.3(一堂),當玩都ok喎.

喧嘩,
我唔係住將軍澳,不過我由頭look到尾,啱私個女D班只有將軍澳,我住Diamond Hill都無工聯會.

原文章由 喧嘩 於 08-3-17 17:58 發表
我好鬼懶gar, 最緊要就腳, 何文田勝利道果間聽閒都出名, 不過真係遠左d, 我都考慮緊, 而我樓下有公文式學, 唔知學唔學好, 學公文式要好有恒心, 有人話好, 有人話唔好, 我又考慮緊, 又怕自己冇時間, 而且都唔平, 點好 ...

wing,foster,
我都係之前都小小擔心佢適應唔到小一進度架,去了分享會後,見了很多見証分享,我囡囡升小適應有了很大信心了.
‹ 上一主題|下一主題