用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 Confirm 放暑假 la!!!
go

Confirm 放暑假 la!!! [複製鏈接]

係咪真係唔駛考呀? 咁個variety show唔知仲攪唔攪呢?

himom,

題外話想問下你關於高年班既外語遊學團, 請問你囡囡有無參加, 知唔知道詳情?

many thanks!

g-ma

原帖由 himom 於 09-6-23 18:31 發表
日日掛住個exam, 真係好辛苦 -- I mean 阿囡,終於confirm 提早放暑假la! 好 free 呀!
不過囡囡今年升中一,唔知啲嘢點安排呢

hi himom,

我囡囡係讀法文, 聽講學校攪既遊學團好好, 仲好平tim, 所以想了解下個詳情.

1) 請問費用是多少?
2) 遊學團個行程會係點?
3) 住係邊? 會唔會係寄宿家庭?

唔好意思咁多問題.

原帖由 himom 於 09-6-23 21:30 發表
g-ma,
我囡囡有參加過遊學團,第一次係Singapore,安排得唔好;第二次日本團就太貴cancel咗。
如果你小朋友係參加法國團,咁就非常之好,一定要去。因為Mr Adam 安排得非常妥當,又平行程適中,不會太辛苦Good trip!物超所值!
...

我諗聽日學校會有通告出.

Hi Himom,

1) 除咗團費, 仲有其他費用??
2) 上雪山咁開心? 學5日咁耐?
3) 會唔會有家長義工?  今年多唔多同學去呀?  

ms. lee都去, 安排一定好好多.

原帖由 himom 於 09-6-23 23:00 發表
G-ma,
1)  今年around HK$12500(剩團費)
2 & 3)   5天上雪山學滑雪(同local student 一齊)
            1晚Home stay
            2天來回航機上渡過
*隨團3位老師(包括李副校)

...

hi himom,

萬幾蚊就真係唔貴, 不過一場去到法國, 淨係去滑雪咪好唔抵? 會唔會係市內參觀?  18個同學咁多一定好好玩.

原帖由 himom 於 09-6-24 17:03 發表
G-ma,
1)  據我所知重有學生零用錢和雪山上一些費用
      (around HK$3000)詳細我都唔太清楚。
2)  今年啲學生話很好玩,可以學滑雪都抵la。
3)  謝絕家長,咁抵個個都話想去。
     今年好似有18個同學參加(小學生)
有 ...

我地舊年係學期尾會收到一張回條話比你知你入咗邊種外語班.  今年咁突然放假, 都唔知會點安排.  宜家成績表都唔知幾時有得派, d分點計又未知.  好多問號, 要等學校通告.

原帖由 一家三口 於 09-6-23 21:22 發表

G-Ma,
希望明天學校有詳細D的通告啦.:sigh: 又想問吓, 幾時會知道自己會pick 到邊科外語 and 用什麼方法知道呀???thanks!

一家三口

係呀, 等咗成日都未有通告, 7月4日唔知會點安排? 我諗訂書訂鞋, 校服都應該照舊, 但係個show就唔知仲會唔會攪?

原帖由 一家三口 於 09-6-24 17:30 發表

Thanks!  到現在都未有最update 的通告. 會唔會7月4日返學校攪惦晒全部事情.

咩都取消哂, 連童軍個camp都無埋, 呢個暑假真係失色.

hi jocelyn,

我諗跳舞練習應該會繼續, 15/7-30/7, 但實際時間就未知.  不過我地22/7-26/7去旅行, 都有d日子練唔到, 所以我都唔介意佢地最好取消埋個練習.

今年應該無舊年練得咁厲害掛?

今年都係囡囡第一年去camp, 點知去唔成.

囡囡香兒果邊d班直頭放假兩個月, 9月1日先開返, 真係咩活動都無哂.

原帖由 一家三口 於 09-6-24 22:05 發表

係呀! 我囡囡仲諗住有童軍camp 去, 而家就....... 我報左小童群益會d活動, 唔知會唔會cancel......

hi himom,

thank you very much!

咁你囡囡修咩外語? 聽講今年有埋西班牙遊學團tim?

原帖由 himom 於 09-6-24 18:10 發表
有一天市內參觀

係呀, 我囡囡都有舉手參加明年個音樂表演, 不過我諗未必會選到佢, 要考咁多野, 都要好有表演慾先得.  但係佢敢去試我都好開心啦.

如果選中左就跳唔到舞, 咁今年舞蹈組未淨返好小人?

HI HIMOM,

都好多同學選西班牙語, 學校每年都有進步, 可能遲幾年仲多選擇.

原帖由 himom 於 09-6-25 16:28 發表
g-ma
我囡囡讀日文。
你哋就好la,有西班牙語揀,我哋剩係French or Japanese。
So lucky

Yes, Ms. Fu called us as well.  What a great news this holiday!!

My girl will just play and play and watch TV everyday.  She will definitely enjoy her summer holiday this year.

原帖由 Jocelyn 於 09-6-26 22:30 發表
In general, A musical needs many singers, dancers, actors & actresses, so they can be supporting actresses, singers and dancers.

My girl said over 70% of dance team joined  the Musical information se ...

Wahaha, actually I am the one who want to relax a bit.  Over the years we were rushing to here to there and it is so lucky that we don't need to have the Chinese dance practice this year.  It is really an unexpected bonus to me, so I will just let her and myself totally relax  and refresh in this summer holiday.   

Next year will be another tough year, we will work like a dog again especailly the Chinese Dance will squeeze all you time.

Please tell A feel free to call GW anytime.  I will PM you our telephone number.

Have fun!  Cheers!!

原帖由 Jocelyn 於 09-6-29 23:04 發表
How can GW play & play for the whole summer holiday? She should have a relax feeling as she doesn't need rush to NP for Chinese dance after dance practise saturday afternoon.

However, we alre ...
‹ 上一主題|下一主題