用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔迦南/德寶國際
go

黃埔迦南/德寶國際 [複製鏈接]

poohpooh22 發表於 13-3-25 11:51
請問邊間比較好? 德寶國際係中英文班
Thx!

Cannan今年開始退出學卷, 但未知課程將會如何
德寶中英文班, 每天1.5hr中文, 1.5hr net, 英語環境好好

上年我都有cannan, LH & 德寶國際班offer, 最後我揀左德寶

引用:回復+yencheung1981+的帖子 點解你最後選

原帖由 dandanmami 於 13-04-24 發表
回復 yencheung1981 的帖子

點解你最後選擇德寶呢?小朋友讀AM OR PM OR全日呢?
我個女返am intl class.....而家學費$3,850/月....當初揀佢因為想阿囡係全英環境學習一年, 希望對考K1有幫助...加上佢一班只有16個學生, 但有一位net班主任+一位助教, 1:8真係唔多學校做到

mmc1030 發表於 13-5-6 14:43
其實七期同九期的學校有乜分別架
因我只報了九期

7期有國際班同中英文班, 由PN-K3
9期只有國際班, 由PN-K2, 所以K3要轉返去7期

其實兩間學校都有利弊, 大家可以係利與弊中找尋邊個學校適合你同你既小朋友
上年我只考了呢區3間學校, Cannan ( pm offer ), LH ( pm offer ), Deborah ( intl am offer ), 最後我就揀左Deborah俾我小朋友....

Deborah :
利 : 全英學習環境, 一星期3-4日普通話, 1位NET+1位助教:15個學生(變相1:8), 多PARTY ( 開學至今已搞了FASHION PARTY, FAIRY PARTY, WORLD BOOK PARTY, 下星期會開ANIMAL PARTY, 下個月仲有PAJAMA PARTY & 其他節日PARTY ), PN班全無功課, 直升K1, 還可以揀返7期既中英文班
弊 : 開學無得陪上堂, 由第一日開始就要自己上堂, 無得觀課, 基本上除左學校旅行外, 家長係未參與過學校任何活動....9期校舍細....唔好expert老師開學會打俾你report小朋友上堂情況, 但可以自己打去問....

之前考慮唔讀Cannan既原因係因為只係local課程, PN收240人, K1只有120個位, 即係1/2機會直上, 同之前係EK呢度聽過Whampoa Cannan 對小朋友既不禮貌, 所以最後無揀......今年開始仲要cancel voucher, 係無學卷的情況下, 我覺得更家唔抵讀.....

最後, 係揀PN前, 要考慮會否直升 ? 如會出去考K1, 最後考唔到, 就要原校升讀K1....出去考K1戰場俾PN還要激烈, 所以係PN打好個底出去打仗係好重要.....

希望幫到大家.....

引用:Thanks....+書簿費係咪半年一次? +

原帖由 nataliipapa 於 13-05-08 發表
Thanks.... 書簿費係咪半年一次?
上學期收過700, 下學期只收了$128...已經包哂書簿, 書包, 杯, 毛巾盒, 茶點, party費用....只係xmas party須再收費
夏季校服500, 冬季買埋校褸就around 1000

引用:Quote:yencheung1981+發表於+13-5-8+10:08+

原帖由 mmc1030 於 13-05-11 發表
謝謝你的分析, 你講得無錯, 德寶有原校升學的backup好重要,

我只係怕真係將來原校讀回K, 跟住涵接唔到本 ...
K1你可以揀返7期中英文班, 我本身都轉咗...中英文班升local小學完全無問題.

‹ 上一主題|下一主題